Vágólapra másolva!
A 360 fokos koncertfelvétel olyan, mint ha a YouTube-on mi mozgathatnánk a kamerát.
Vágólapra másolva!

Hamarosan iPhone-ra és iPadre is letölthetővé válik az az app, amelynek segítségével a Locomotiv GT februári koncertjén a zenekar tagjai mellől, összesen kilenc nézőpontból lehet a koncert közben szétnézni a színpadon virtuálisan. Gyakorlatilag úgy, mintha elindítanánk a YouTube-ot, de a kurzorral a kamera szögét is bármikor változtathatnánk.

A koncertpanoráma a Google Street View-jához hasonló módon használható, de sokkal látványosabb, mert a zenészek és a közönség is folyamatosan mozognak rajta, és fények is villódznak a zene ütemére, ami élővé teszi az élményt. A speciális, 360 fokban fotózó kamerákkal rögzített felvételeket az LGT honlapján bármilyen számítógéppel meg lehet nézni, a táblagépes és okostelefonos verziót azonban sokkal élvezetesebb használni.

Most a doboktól átmegyek a szintihez

Az ingyenesen appot az együttes szerdai próbáján megjelenése előtt kipróbálhattuk: a benne alkalmazott kiterjesztett valóság technológia révén az iPadet a megfelelő irányba mozgatva mindig a színpad megfelelő része jelenik meg, mintha a táblagép egy ablak volna a koncert helyszínére. A panorámaélményt kínáló applikáció elsőként iOS-re jelenik meg, de később az androidos verzió is készülni fog belőle - erre azért kell várni, mert míg az iPad és az iPad esetében ismertek a hardveres képességek, az androidos eszközök között vannak kis és nagy teljesítményűek.

Magunk előtt tartott ablakként foroghatunk körbe a táblagéppel Forrás: [origo]

A panorámavideót speciális kamerákkal kilenc pozícióból rögzítették a februári koncerten, így lejátszás közben könnyen nézetet lehet váltani. Az app használója kedve szerint bármikor átugorhat a billentyűknél ülő Presser Gábor mellől a színpad közepén gitározó Karácsony János, vagy az együttes többi tagja mellé. Hasonló módszerrel fogják rögzíteni a vasárnapi alsóörsi koncertet is, ahol a panorámakamerák nem fikszen lesznek rögzítve, hanem mozgatható állványon lesznek elhelyezve.

Ilyen lenne a mozgó Street View

A virtuális valóságot kihasználó applikáció két magyar cég, a Panocast és az ARworks munkája: az előbbi társaság panorámavideós rögzítést és közvetítést fejlesztette, utóbbi pedig a táblagépek illetve okostelefonok gyorsulásmérő szenzoraival történő vezérlést, valamint a még készülő térhatású hangmodult fejleszti.

Az LGT koncertjének megörökítésén túl a Panocast az oktatásban, gyógyításban is használatos panorámavideók készítésével foglalkozik, de sporteseményeket is rögzítettek már oly módon, hogy azokon utólag körbe lehessen nézni. Dr. Takács Barnabás, a cég vezetőjének korábbi beszerzésű panorámakamerája még négymillió forintba került, pedig nem nagyobb egy hagyományos ultrazoom fényképezőgépnél, a különbség az, hogy objektívjén különböző irányokba néző minilencsékből hat darab is megtalálható. Ma már a technológia olcsóbban is elérhető, a koncertfelvételhez az Origo által is használt GoPro strapabíró kamera drágábbik változatát alkalmazzák egy kifejezetten panorámavideózáshoz tervezett speciális állványra helyezve.

A fenti videón is 360 fokban nézhet körbe, az LGT oldalán pedig a kamerák közt is válthat

Ezzel úgy lehet elrendezni a kamerákat, hogy mindegyik a tér megfelelő szeletét fedje le, a külön rögzített videofájlokat utólag illesztik egyetlen óriási, akár 8000x4000 pixeles felbontású panorámafelvétellé. Kulcsfontosságú, hogy mindegyik felvétel pontosan szinkronban legyen, ha ugyanis az egyik irányban rögzített videó akár századmásodpercnyit is késik, a panoráma illúziója is tönkremegy.

Ha majd a YouTube-on is mi állítjuk a kamerát

A kiterjesztett valóságot használó megoldásokra specializálódott ARworks munkatársa, Csík Balázs szerint a nem csupán álló, hanem folyamatosan mozgó képeket rögzítő eszközök az utóbbi években olyan nagyot fejlődtek, hogy mostanra akár élő közvetítést is lehet bonyolítani ilyen módon.

Több kamerából áll össze a speciális felvevő Forrás: [origo]

A minden irányba egyformán látó kamera alkalmazásának előnye, hogy a néző maga állíthatja be a neki tetsző látószöget, de igénye szerint akár ki is nagyíthat képrészleteket. Egyetlen kamera panorámája még így sem mindig elég izgalmas, de mivel a 360 fokos videokamerák ára folyamatosan csökken, már nem kivitelezhetetlen az sem, hogy egy helyszínről több ilyen kamera is egyszerre közvetítsen képet. Az LGT-koncert panorámaközvetítésének bonyolítói emellett gömbmikrofonos hangrögzítéssel is kísérleteznek, ennek a segítségével az irányba forduló néző a zenét vagy zajokat is a megfelelő szögből hallhatja a mozgó panoráma lejátszása alatt.