Az okostelefonunk is kivetítheti Leia hercegnőt

hologram okostelefonnal, HOLO
Vágólapra másolva!
 Már gyűlik a pénz az okostelefonnal és táblagéppel használható holografikus kivetítő gyártásához. Tükrökkel operáló verziója olcsó lesz, de még a ledes megvilágítást használó csúcsmodell sem megfizethetetlen.
Vágólapra másolva!

A Holho nevű eszköz leginkább egy műanyag piramisra hasonlít, amellyel a Csillagok Háborúja ismert jelenetéhez - melyben R2D2 Leia Hercegnő üzenetét mutatja - hasonlóan lehet kivetíteni bármit. A holografikus megjelenítőből többféle méretet és formát terveznek feltalálói: a kisebbeket okostelefonnal, a nagyobbakat táblagépekkel lehet majd használni, és nem is mindegyik piramisformájú.

Ezek gyártása akkor kezdődhet meg, ha a prototípusként már létező Holhót kiötlő Imagination Farm USA nevű cég a Kickstarter nevű közösségi finanszírozó portálon képes összegyűjteni szeptember végéig a céluk kitűzött 58 ezer dollárt, vagyis mintegy 13 millió forintnak megfelelő tőkét - az első három nap alatt már közel 12 ezer dollárt összekalapoztak az oldalon.

A Holho tulajdonképpen az eszközök saját képernyőjének képét vetíti ki speciális tükörrendszere segítségével, bár az egyik drágább modell már beépített ledes fényforrást is alkalmaz annak érdekében, hogy a tükrözött kép jobban látható legyen.

A Holho táblagépes változata Forrás: HOLO

Mivel nem egyszerű tükrözésről van szó, a telefon vagy táblagép eredeti képe optikailag deformálódik az átalakítás során, ezért csak olyan felvételeket lehet lejátszani a Holhóval, amelyeket a készítők által fejlesztett applikációval készítettek és játszanak le. Ez a szoftver eleve úgy torzítja a képet, hogy az a kivetítés során tökéletes látványt adjon.

Ez pedig a mobilos kiadás Forrás: HOLO

A tervek szerint a Holho legolcsóbb, okostelefonoos verzióját 33 dollárért, vagyis mintegy hét és félezer forintért, a táblagépes piramis verzió hét colos modellekhez 47 dollárért (tízezer forint), a tízcolos verzió 60 dollárért (13 ezer forint) lesz megvásárolható. A háttérvilágítást tartalmazó, tízcolos táblagépekhez szánt Holho Zed modellért 115 dollárt, vagyis 26 ezer forintot kérnek, a megjelenítéshez szükséges app viszont további 20 dollárba