A Pitagorasz-tételt is tudja a jövő vonalzója

Glassified, digitális vonalzó
Vágólapra másolva!
Egyelőre egy számítógép az agya az okos vonalzónak, de reméljük hamarosan meg is lehet venni a matekkal és fizikával is boldoguló eszközt.
Vágólapra másolva!

Területet számol, szakaszhosszot mér és még a fizika alapjaival is tisztában van az MIT médialaborjában megtervezett digitális vonalzó. A kis méretű átlátszó képernyővel felszerelt eszköz képes beolvasni a papírra rajzolt vonalakat, megmérni a hosszukat és még számításokat is végez velük. Nem okosabb, mint egy ötödikes, de az alsó tagozat legtöbb geometria feladatával jól elboldogul.

A digitális vonalzó nem csak a matematika alapjaival van tisztában, hanem komoly fizikai tudással is rendelkezik. Ha egy zárt testet rajzolnak a papírra egy vektorral, akkor gép azt is kiszámolja, hogy hogyan pattogna az adott irányvektorral rendelkező labda.

A vonalzó jelen állapotában csak egy drága és kényelmetlen prototípus, amit egy műanyag vonalzóból egy átlátszó OLED képernyőből és egy kábellel az összebarkácsolt eszközhöz kapcsolt számítógépből áll. A berendezés nem hordozható kényelmesen, még egy másik asztalhoz sem lehet átvinni. A videó alapján az eszközmásik komoly hátulütője, hogy nagyon kicsi a rajzokat beolvasó elektronika. Így egy bonyolultabb síkidom már valószínűleg nem fér el a kis papírlapra. A vonalzó tervezője, Anirudh Sharma megígérte, hogy az eszköz terveit és a rajta futó szoftvert közzéteszi a honlapján.