Tömeggyártásra vár a repülő bringa

Paravelo, kerékpár, siklóernyő
Vágólapra másolva!
Maga után húzott siklóernyő és motor segítségével emelkedik a magasba a repülővé alakítható kerékpár.
Vágólapra másolva!

Az E.T. óta sokan álmodnak arról, hogy csak kitekernek az utcára és hirtelen a levegőbe emelkednek. Két lelkes brit feltaláló valóra is váltotta a repülő bicikli álmát. Az XploreAir Paravelo egy siklóernyővel kombinált utánfutós kerékpár, ami a szabad repülés élményét kínálja bárkinek. Nem a brit páros az első, amelyik repülő bringával próbálkozik, cseh fejlesztők már készítettek ilyet, bár az jóval többe került a legújabb modellnél.

Az utánfutó a kormányhoz rögzítve merev szerkezetet ad Forrás: Kickstarter


A kerékpár és az utánfutó is alumíniumból készült, külsőre csupán a szerkezeten található motor árulhatja el, hogy nem a bevásárlást szállítja vele a bringás. Az utánfutóként használt eszközt a kerékpár vázára erősítve triciklivé alakítható a jármű, a siklóernyő kibontásával és a motor beindításával pedig repülésre kész. Az ernyő a hozzátartozó zsákba csomagolható és szállítható, és akár önállóan is használható a rotor és az utánfutó nélkül. A kerékpár pedig szintén használható önállóan kerekezésre az utánfutó nélkül, így a reménybeli vásárlók járművek egész gyűjteményét kapják a pénzükért.

A tervezők azt állítják a gép akár 40 kilométer óránkénti sebességre is képes a levegőben és akár három órán keresztül is üzemképes, a felszíni sebesség a bringáson múlik. A kerékpározás mellett környezettudatosságot jelzi az is, hogy a rotor 249 köbcentis motorja biodízellel működik. A helyi szabályozás szerint a gép működtetéséhez és a repüléshez nem szükséges különleges engedély vagy vizsga, így bárki vásárolhat magának egyet, amennyiben sikerül a megvalósítási szakaszba vinni. A fejlesztők abban reménykednek, hogy sikerül összegyűjteni a pénzt a repülő bringa befejezésére. Példaképül a repülést feltaláló Wright-fivéreket választották, akik szintén bicikliépítéssel kezdték karrierjüket.