Nem csak pornóoldalon támadnak a vírusok

Vágólapra másolva!
A Google adatai szerint a Magyarországon tárolt oldalak közel tizenöt százaléka lehet veszélyes a felhasználókra.
Vágólapra másolva!

Nem csak azokat fenyegetik az internetes kártevők, akik kalóz programokat vagy pornót próbálnak letölteni. A kiberbűnözők legitim, ám feltört oldalakat használnak arra, hogy minél több netezőt megfertőzzenek.

A Google által kiadott statisztikai szerint a magyar szervereken lakó oldalak jelentős része tartalmaz olyan kártékony kódot, ami rosszindulatú programot telepít a látogató gépére. A Google 2006 óta folyamatosan monitorozza és nyilvántartja a fertőzött vagy kifejezetten támadó oldalakat. A kereső eddig is figyelmeztette a felhasználót, ha olyan oldalra szeretett volna továbbmenni, ami az adatok szerint kártékony, most pedig az adatgyűjtés eredményét is megosztották az érdeklődőkkel.

640 vírusos oldalunk van

A szolgáltató országszinten hálózatokra és oldaszámra bontja le a kártékony kódot futtató vagy azzal fertőzött oldalakat, adatbázisa pedig folyamatosan frissül. A Google célja az, hogy felhívja a netezők és a szolgáltatók figyelmét is arra, mennyi kártevő található a hálózatokon, illetve segítséget nyújtson azok eltávolításában. Százalékos arányban hazánk elég rossz helyen áll, a magyar oldalak 15 százaléka futtat valamilyen kártékony programot. Számokra lebontva azonban már nem állunk olyan rosszul, Magyarországon 640 káros oldal található az adatok szerint szemben az USA 140 ezrével, ami ott még mindig két százaléknak számít.

A Google autonóm rendszerenként (AS), azaz nagy hálózati egységenként nézte át az internetet. Egy-egy internetszolgáltatóhoz akár több ilyen AS-szám is tartalmazhat. A Google ráadásul nem fésülte át mindegyik rendszer összes oldalát. Van olyan szolgáltató, ahol csak a lapok 5-10 százalékát vizsgálta meg. A legnagyobb vírusgazdának számító hálózatokban azonban jobban elmélyültek a vizsgálódó robotok. A legriasztóbb példa a Specialist Ltd. nevű hálózat, amelynek 99 százalékát átvizsgálta a keresőóriás és a lapok túlnyomó többségét (99%) vírusosnak találta.