Vágólapra másolva!
Az elsőként a Science című tudományos lapban bemutatott agymodell elkészítéséhez egy, 65 éves korábban elhunyt nő agyát használták fel, amelyről összesen 7400 szeletet készítettek, amelyeket egy - mágneses rezonanciával dolgozó - MRI-szkennerrel digitalizáltak be.
Vágólapra másolva!

A modell előállítása nem csak a szupervékony szeletvastagság miatt vett igénybe tíz évet, de minden egyes szeletet vizuálisan is manipulálni kellett a részletek kiemelése érdekében. Az elkészült modell mintegy 80 milliárd idegsejt elhelyezkedését örökíti meg.

Olyan, mint a Google Föld

A hajszál vastagságának mindössze felét kitevő szeletek egyenként beszkennelték, az így készült fotókat pedig számítógéppel illesztette egyetlen háromdimenziós modellé a német Jülich Kutatóközpont és a kanadai McGill Egyetem, és a brit Cambridge Egyetem kutatói - adta hírül a BBC.

A kutatók szerint a Big Brainnek nevezett kész modellben a Google Föld szoftverhez hasonlóan lehet megtekinteni az agy különböző részeit, tulajdonképpen az agy virtuálisan bejárható térképének tekinthető. Ez azért praktikus, mert a digitális maketten az agy bármely része vizsgálható, a valóságban egy-egy ilyen vizsgálathoz mindig az adott helyen kellene elvágni a szervet.

Agymodell nagyfelbontásban

Hasonló, szeleteléses módszerrel már korábban is készültek modellek az emberi agyról, a Big Brain esetében húsz mikronos szeletek alkalmazása révén mintegy ötvenszer nagyobb felbontást értek el, amely részletesebb vizsgálatokat tesz lehetővé.

Az elkészült modellt az interneten is elérhetővé tették a bejárást bemutató videó társaságában, de a Big Brain honlapján kutatók hozzáférést is igényelhetnek a digitális makett böngészőből elérhető változatához.