Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szoftver találja ki az iPhone wifijelszavát

Vágólapra másolva!
Az iOS-t futtató eszközökön egy perc sem kell a telefonról vagy táblagépről indított hotspotok jelszavának kitalálásához.
Vágólapra másolva!

Sokan használják mobiltelefonjukat arra, hogy annak internetkapcsolatát megosszák más készülékekkel. Ennnek során a telefonok hordozható wifi routerré válnak, amihez bárki csatlakozhat a jelszó birtokában. Az adatforgalom védelme érdekében az Apple telefonjain az operációs rendszer automatikusan felajánl egy véletlenszerűen létrehozott jelszót, amennyiben a felhasználó nem használ sajátot. A jelszót azonban egy megfelelően erős számítógéppel 50 másodperc alatt fel lehet törni, mivel túlságosan egyszerű módszerrel hozzák létre.

Az Erlangeni Egyetem diákjainak feltűnt, hogy az iOS mindig értelmes szótári szavakat használ a jelszavakhoz, amelyek után véltetlenszerű számok következnek. A kutatók egy kifejezetten jelszótörésre használt gép segítségével egy 52 500 szavas szótár szavait próbálták végig az operációs rendszer angol nyelvű változatán az első kísérlet alkalmával, 49 perc alatt feltörve a kódot. Az eredményekl azonban még jobban meglepték a hackereket, mint kiderült a rendszer mindössze 1842 szóból álló szótárt használ a jelszavakhoz, ami jelentősen csökkenti a lehetséges kombinációk számát.

Az új információ birtokában egy jóval erősebb számítógéppel már ötven másodperc alatt tudták feltörni a jelszót, aminek segítségével akár a hálózaton zajló kommunikációt is figyelhették. A feltöréshez használt gép négy grafikus processzort is tartalmazott, ám a hackerek szerint a mai felhőszolgáltatóknál már olcsón lehetne hasonló számítási kapacitáshoz jutni. A projektről írt beszámolóban a kutatók megjegyzik, “a generált jelszavaknak nem lenne szabad ennyire egyszerűnek lenniük”, utalva arra, hogy az ilyen kódok általában hosszú, véletlenszerűen egymás mellé rendezett karakterekből és számokból szoktak állni. A német diákok arra szerették volna felhívni a figyelmet a kutatással, hogy a nagy cégek gyakran áldozzák fel a biztonságot a kényelmesség miatt, ezzel veszélybe sodorva vásárlóikat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről