Ismét kínai a leggyorsabb szupergép

Vágólapra másolva!
Kínai kutatók által megépített szuperszámítógép k a világ leggyorsabb számítástechnikai rendszere.
Vágólapra másolva!

A világ 500 legerősebb számítógépes rendszerét felsoroló TOP500 lista szerint a Kínai Haditechnológiai Egyetem által kifejlesztett Tianhe-2 33,86 petaflop/másodperc sebesség elérésére képes. Ez majdnem kétszeresen szárnyalja túl az amerikai energiaügyi minisztérium Oak Ridge-i Nemzeti Laboratóriumában működő Titan elnevezésű gépet, amely 17,59 petaflop/másodperc sebességével immár csak a második helyen áll. Az Egyesült Államok továbbra is vezet a szuperszámítógépes rendszerek terén, hiszen a lista több mint felét foglalják el az amerikai fejlesztésű gépek.

Az országok rangsorában Kína jelenleg a második helyen áll 65 pozíció elfoglalásával, megelőzve Japánt, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot. A Tianhe-2-vel Kína 2010 novembere után tért vissza a ranglista első helyére az akkori világelső Tianhe-1A típusát követően. A Tianhe-1A jelenleg a lista tizedik helyét foglalja el. A kínai számítógép nem csupán gyorsasága miatt érdekes, az építéséhez használt hardvert szinte teljes egészében helyben fejlesztették és gyártották, csupán a gép fő processzorait szállította az amerikai Intel.

Mennyi egy petaflops?

A szuperszámítógépek teljesítményét flopsban mérik, ami magyarul és kibontva annyit tesz, mint másodpercenként elvégzett lebegőpontos számítás. A lebegőpontosan ábrázolt számok rögzített hosszúságban tudnak nagy értékeket kifejezni azáltal, hogy egy számot szoroznak meg egy előre kiválasztott alap valahányadik hatványával. A középiskolai kémiapéldákban is szereplő Avogadro-szám, amelynek értéke 6,022*10^23, például lebegőpontosan van ábrázolva, mert kiírva túl hosszú lenne. A rövid, alig hat karakterrel leírható szám teljes hosszában a következőképpen nézne ki: 602214100000000000000000. A tudományos számítások során rengeteg olyan művelet van, amelyet ilyen lebegőpontosan ábrázolt óriási számokkal kell ábrázolni. Ezért lett a flops annak a mértékegysége, hogy egy-egy szupergép valójában milyen teljesítményre képes.