Egyre mérgesebbek a LEGO-figurák

LEGO babák fejei egy tárolóban
Vágólapra másolva!
Egy tanulmány szerint egyre indulatosabbak a dán játékgyár figurái, ami akár a velük játszó gyerekekre is hatással lehet.
Vágólapra másolva!

Új-Zélandi kutatók szerint egyre indulatosabbak az egykor vidám legófigurák, ahogy az erőszakosabb, konfliktusalapú készletek jelentek meg a cég kínálatában. A tudósok minden 1975 és 2010 között gyártott figura arckifejezését összevetették. A különböző készletekhez csomagolt 3655 figura 628 különböző arckifejezést kapott, a kutatásban résztvevő önkénteseknek ezeket kellett különböző szempontok alapján hat altípusba sorolni; lenéző, magabiztos, aggódó, ijedt, boldog és mérges arcokat megkülönböztetve.

Nem mindenki boldog Forrás: Flickr/Sunfox


Az önkéntesek válaszai alapján a kutatók azt a megállapítást vonták le, hogy habár még mindig a boldog, mosolygós arcok vannak többségben, a legófigurák egyre mérgesebbek. Amennyiben a Lego a mostani trendek szerint folytatja a készletek tervezését a mérges arcok aránya egyre nagyobb lesz. A hagyományos uniszex mosolygó fejtől először 1989-ben tért el a gyártó kalóz témájú sorozatánál, majd később azt egyéb készleteibe is átvezette. A játékok egyre konfliktusalapúbbak lettek, hadseregek összecsapásával, rendőrök és bűnözők harcával. A filmes licencek alapján készült készletek megjelenésével tovább romlott a helyzet, hiszen Batman értelemszerűen nem mosolyog és nem erőszakmentesen oldja meg a problémákat.

Az egyre több fegyver erőszakot szül Forrás: Flickr/Kevin Thai


A kutatók attól tartanak, hogy a videójátékok mellett a hagyományosan kreativitásra ösztönző építőjátékok, mint a LEGO is inkább az erőszakos témák felé tolódnak. A mérges vagy ijedt arcok mellett egyre több fegyver is megjelent a békés Legoland-ben, ami szintén növeli a játék erőszakos jellegét. A tudósok véleménye szerint kihatással lehet a gyermekek későbbi viselkedésére, hogy milyen módon használják játékaikat és az új készletek megjelenésével a kreativitás szerepe szűkül. Konkrét eredmények még nincsenek a mérges legófigurák és a gyerekek erőszakos viselkedése közötti összefüggés bizonyításához, a tanulmány írói mindenképpen szeretnék tovább folytatni kutatásukat.