A mozdulatainkat is tudja követni a wifi

Mozdulatokat figyelő wifi, University of Washington
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók egy teljesen hétköznapi wifis hálózati eszközzel képesek voltak megoldani a PC vagy egyéb berendezések kézmozdulatokkal történő távirányítását.
Vágólapra másolva!

Bár már léteznek olyan gépek, amelyek segítségével gesztusokkal kezelhetőek bizonyos eszközök, ezek általában külön hardvert igényelnek és csupán akkor működnek, ha a felhasználó abban a helyiségben tartózkodik, ahol a vevő is van.

A Washingtoni Egyetem fejlesztőinek azonban azt is sikerült megoldaniuk, hogy egy egyszerű wifirouter segítségével gesztusokkal lehessen irányítani a lakásban vagy irodában található berendezéseket.

Radarszerűen figyelik a rádióhullámokat

Az otthoni wifis útválasztó által kibocsátott rádióhullámok viselkedését figyeli az egyetemen fejlesztett WiSee nevű rendszer. A készülék működését a radarokhoz hasonlóan a Doppler-hatásra építették, ami a kibocsátott rádióhullámok visszaverődéséből határozza meg a hullámokat megállító tárgyak elhelyezkedését.

Mozdulatokat figyelő wifi, University of Washington Forrás: YouTube/University of Washington

A WiSee fejlesztői szerint a közönséges wifi routerek minimális ráfordítással átalakíthatók olyan módon, hogy a jeleiket értelmezni lehessen. Az eszközzök extra antennák beiktatásával akár öt különböző személy parancsait is figyelni tudják, anélkül, hogy összezavarodnának. Mivel a rádiójelek áthatolnak a falakon is, elég csupán egy router a kapcsolt eszközök irányításához, a wifi hatótávolságán belül.

Kilencféle gesztust ismer fel

A WiSee szoftvere kilencféle különböző gesztus tud jelenleg felismerni, amelyekkel a televíziót, a zenelejátszást, számítógépet, fűtést vagy éppen a világítást lehet irányítani. A fejlesztők arra is gondoltak, hogy a szomszédok ne tudják átvenni az uralmat, a készülék használatához egy külön gesztust is tudni kell, akárcsak egy telefon képernyőzárjának feloldásakor. A "jelszó" nem csupán arra szolgál, hogy idegenek ne vehessék át a kontrollt a routerrel kapcsolatban álló készülékek fölött, de a véletlen kapcsolásoktól is véd.

A fejlesztés mostani állapotában a WiSee rendszere egyelőre csupán egy készüléket képes vezérelni, a következő lépés ezek számának növelése lesz. A fejlesztők szerint később arra is lesz lehetőség, hogy különböző gesztusokkal különböző gépeket irányítsanak a felhasználók. A kutatók azt remélik, hogy a jövőben az általuk fejlesztett technológia lehet az alapja egy olcsó és jól működő okosotthonnak.