Sokadik kamuja Iránnak az időgép

delorean időgép
Vágólapra másolva!
Irán a napokban azzal sokkolta a világot, hogy saját időgépet fejlesztett. A tudományos világot nem először hökkenti meg a közel-keleti ország, amely megmachinálta az állítólagosan űrbe fellőtt majmáról készült felvételeit. Az iráni lopakodó vadászgép pedig szakértők szerint egyáltalán nem alkalmas repülésre.
Vágólapra másolva!

Az iráni tudósok rendszeresen elképesztő bejelentéseikkel bombázzák a világot, a legújabb szenzáció egy időgépnek titulált szerkezet. A gép a 179 szabadalmaztatott találmánnyal büszkélkedő Ali Razeghi fejlesztése, ami képes nyolc évre előre megmondani a jövőt egy matematikai modell segítségével. A jósláshoz mindössze a készüléket kell megérinteni és máris megtudható a személyreszabott jövő, ami 98 százalékos valószínűséggel válik be - állítja építője.

Razeghi szerint időgépe - amelyet egyelőre nem mutatott meg félve attól, hogy Kína ellopja - segíthet a kormányoknak is a konfliktusok megjóslásában. Arra persze, hogy egy szervezet vagy kormány hogyan érintheti meg a gépet még nincs magyarázat. A bejelentést természetesen felkapta a bulvársajtó, a komoly tudományos lapok azonban nem foglalkoztak vele, vagy maximum viccként hozták le.

Nem egyezett az űrbe küldött és a megérkezett majom

A közel-keleti ország régóta elveszítette a tudományos világ bizalmát, hiszen szenzációs eredményei gyakran bizonyultak hamisnak. Az idei évben Irán bemutatta saját fejlesztésű lopakodóját, és sikeresen űrbe küldött egy majmot, legalábbis saját beszámolóo szerint. A februári űrrepülést követően az iráni média bemutatta azt a majmot, amely megjárta a világűrt és sikeresen visszatért a Földre. Ezzel csupán az volt a probléma, hogy a fellövés előtti és a megérkezés utáni képeken két különböző majom szerepelt, ami az állami hírügynökség szerint egy sajnálatos keveredés miatt történt, ám már nem sikerült meggyőzniük a nyugati sajtót.

Utána és előtte

A csúcslopakodó nem is tud repülni

Szintén februárban mutatták be az ország saját fejlesztésű lopakodóját, a Qaher 313-at, amely azonban a szakértők szerint egészen biztosan nem tud repülni. A bemutató videót elemezve számos repülőkkel foglalkozó forrás jutott arra a következtetésre, hogy a gép csupán egy makett, de felépítése még akkor sem tenné alkalmassá repülésre, ha valódi volna. Amennyiben mégis felemelkedne, a test mérete miatt biztosan nem férnének el benne a radarok kicselezéséhez szükséges eszközök. A helyzetet mentendő az iráni hírügynökség közölt egy fotót a táj felett repülő lopakodóról, amiről azonban kiderült, a gépet egy népszerű háttérképre illesztették be Photosoppal.

A netezők rámutattak a manipulációra


Irán már korábban is lebukott a fotómanipulációval, 2008-ban rakétatesztje lett nevetség tárgya, ahol a bemutatott négy rakétából csupán hármat sikerült kilőni, a negyediket csupán montírozták. Ugyanígy a 2012-ben bejelentett Koker-1 drón is feltűnően hasonlított a japán Chiba Egyetemen 2008-ban fejlesztett pilótanélküli repülőgépre. Ezek után nem meglepő, hogy még ha létezne is olyan algoritmus amelynek egy olyan sokváltozós környezetben biztos előrejelzést tud adni, mint egy emberi élet, annak létezését senki sem hinné el Iránnak.

A negyediket a többiből rakták össze