Tovább bővül az ingyenes Google-net

Vágólapra másolva!
Hét évig ingyen fogja adni az öt megabites internetet Austin városában a Google. A cég szupergyors internetes szolgáltatást is indít jutányos áron.
Vágólapra másolva!

Hét évig ingyen internetezhetnek az austini lakosok, ha jelenlegi internetszolgáltatójukat a Google-re cserélik. A legmodernebb, optikai alapú techológiát ígérő ajánlat hét évre szól. Az optikai csatlakozás miatt a kiépítési díj elsőre borsos, 67 ezer forintnak megfelelő dollár, ám hamar be fogja hozni az árát.

A Google nem csak lakossági csomagokkal próbálja meg ellátni az austini internetezőket. A nagyobb sávszélességre vágyók akár egy gigabites sebességű vonalat is vásárolhatnak havi 15 ezer forintért. Ez annyira nagy sebesség, hogy jellemzően csak otthoni hálózati eszközök között (például hálózati merevlemez és okostévé) vagy az internetre csatlakozó szervereken látni hasonlót. A szupergyors internethez egy terabájtos internetes tárhely is jár. Ha pedig a felhasználó a tévét is a Google-től rendeli meg, akkor plusz két terabájtot kap a felvett műsorok tárolására.

A cég gigabites vonallalal tervezi ellátni a város kulturális intézményeit, kórházait, iskoláit is, tőlük pedig pénzt sem kér. A Google szerint a gyors internet állásokat fog teremteni és segíteni fogja a gazdasági fellendülést a texasi városban.

Emberkísérlet szélessávval

A Google Fiber nevű program nem csak üzleti vállalkozás, hanem egyben kísérlet is. A keresőóriás arra kíváncsi, hogy a lakosság és a kisvállalkozások mihez fognak kezdeni az óriási sávszélességgel. A program már két éve zajlik a Missouri és Kansas államok határán található Kansas Cityben, idén pedig két várossal fogja bővíteni a Google a nagy kísérletet.

A magyar internetszolgáltatók leggyorsabb lakossági csomagjainak sebessége sem haladja meg a 120 megabit/másodpercet. Eddigi tapasztalataink szerint a legtöbb szolgáltatásnál nem lehet megérezni a gyorsabb internetcsomagra váltást egy idő után. A YouTube nem fog gyorsabban betölteni, miután a 30 vagy 60 megabites csomagot a leggyorsabb ajánlatra cserélték le. A drágább csomaggal járó nagyobb feltöltési sebesség miatt azonban még így is megérheti a legdrágább internet megrendelése.