Elég lesz gondolnunk egy jelszóra

mindset
Vágólapra másolva!
Egy beépített EEG-t tartalmazó fejhallgatóval bárki képes lehet arra, hogy hagyományos jelszavak helyett gondolatokkal azonosítsa be magát.
Vágólapra másolva!

A számítógépes jelszavak gondolatokkal való helyettesítésének módját a University of California, Berkeley kutatói fejlesztették ki. Megoldásukhoz egy beépített elektroenkefalográfot (EEG) is tartalmazó, nagyjából ötvenezer forintért megvehető, kereskedelmi forgalomban is elérhető, NeuroSky Mindset típusú fejhallgatót használtak.

A Bluetooth-t használó fejhallgató mikrofon helyeet EEG-vel van felszerelve, amelynek karját a homlokhoz kell hajtani. Ezen keresztül a viselő agyhullámainak elemzését is lehetővé teszi, az amerikai kutatók azonban olyan szoftveres hátteret is fejlesztettek hozzá, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók gondolatukkal váltsák ki a jelszavaikat.

Ilyen, kétszáz dolláros fülessel működik az agyhullámok kiolvasása Forrás: Mindset

A kísérletek alapján a csupán egyetlen EEG-érzékelőt tartalmazó fejhallgató is elég volt ahhoz, hogy ha bonyolultabb parancsokat nem is, de saját maguk egyszerű azonosítását a felhasználók gondolataik segítségével elvégezhessék. Miután a gondolt jelszót sem leírni, sem kimondani nem kell, nem lehetséges ellopni sem - adta hírül a Phys.org tudományos hírportál.

Nem minden típusú gondolat alkalmas kiváltani jelszavakat, mivel nem mind vált ki kellően jellegzetes agyhullámokat. A tesztek alapján azonban ha a felhasználó egy kedvenc dalra, kedvenc sportjának egyik jellegzetes mozdulatára, vagy színre, vagy más, a mindennapokban nem folyamatosan jelen lévő dologra koncentrált legalább tíz másodpercen át, az azonosítás jól működött. Bár az alapfunkciót, fejhallgatóba építhető, olcsó EEG-vel még a közeli jövőben nem lesz lehetséges a számítógépek vezérlése, a jelszavak kiváltására a módszer már a közeli jövőben alkalmas lehet.