Előre pánikolnak a Google-kiborgoktól

Vágólapra másolva!
Egy amerikai állam törvényhozói szerint baleseteket fog okozni, ha valaki vezetés közben használja a Google Glasst, egy bárból pedig a magánélet megsértésének lehetősége miatt tiltanák ki a még nem is kapható okosszemüveget.
Vágólapra másolva!

Még csak a kiválasztott kevesek, a Google által elég kreatívnak talált művészek és fejlesztők tesztelhetik a Glass nevű okosszemüveget. A hangvezérlésű, miniatűr képernyővel felszerelt okulárénak azonban nem mindenki örül. Egy szórakozóhelyről már jó előre kitiltották a Google Glasst, készül ellene az első korlátozó törvény, és már a termék elleni tiltakozó csoport is alakult. Mi a baj a legújabb csúcskütyüvel?

Féltik a magánéletet

Egyelőre csak maroknyi tagja van Londonban alakult Stop The Cyborgs nevű csoportosulásnak, amely vitát akar provokálni a Google szemüvegének káros voltáról. "Egyelőre csak néhány kocka viseli, kevesek használják, nem hiszem, hogy gondot okozna" - mondta a csoport alapítója az Ars Technicának. A vezetékneve elhallgatását kérő, Adam névre hallgató aktivista szerint a szemüveg azért veszélyes, mert ha az okostelefonokhoz hasonló népszerűségre tesz szert, könnyen a magánélet kárára mehet. "Nem a technológiával van baj, hanem a társadalmi vonatkozásaival.

Amit a Glass lát, azt a Google is látja Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino



A csoportot az aggasztja, hogy a Google terjeszkedésével eltűnnek azok a helyek, amelyek nem kapcsolódnak sehogy sem az internethez. "A Glass okosszemüveg megszünteti annak a lehetőségét, hogy több identitásunk legyen" - mondta Adam az Ars Technica informatikai szaklapnak.

A csoport világosabban fogalmaz a blogján. Az a problémájuk a készülékkel, hogy nem lehet pontosan megállapítani, hogy a kamerája mikor működik, és mikor van kikapcsolva. Az adatokat pedig megkérdezés nélkül töltik fel a Google számítási felhőjébe. Míg a weboldalak esetében van olyan jelölés, amellyel le lehet tiltani a cég keresőrobotját az oldalról, a szemüveg ellen még nem találtak ki ilyen óvintézkedést. A Stop The Cyborgs mozgalom nem vált még világszintűvé, egy szórakozóhely azonban már kitiltotta a Google szemüvegét viselőket.

A sofőr ne SMS-ezzen, ne szemüvegezzen

A Google okosszemüvege abban a kétes dicsőségben is részesült, hogy a kütyü piacra dobása előtt elkészült az első olyan törvénytervezet, amely bizonyos helyzetekben betiltaná a használatát. A kelet-virginiai törvényhozás egy olyan törvényről tárgyal, amely a vezetés közben SMS-ezéshez és telefonáláshoz hasonlóan az okosszemüveg használatát is megtiltaná.

A tapasztalatlan vezetőket féltik a Google-szemüvegtől Forrás: Google



A tervezetet benyújtó képviselő magát a Google-szemüveget nem tartja károsnak, sőt úgy gondolja, hogy a viselhető számítástechnika a jövő - írja a CNET informatikai híroldal. Azonban attól tart, hogy az okosszemüveget vásárlók főleg a fiatalok közül kerülnek majd ki, akik amúgy is tapasztalatlanabb sofőrök, ez pedig növeli a balesetek bekövetkeztének kockázatát.

Soha nem volt egyszerű kiborgnak lenni

A magánszféra sérelme felett tört már ki pofozkodás. Tavaly nyáron Steve Mann kiberszemmel rendelkező kanadai egyetemi professzort dobták ki egy párizsi McDonald's gyorsétteremből. A professzort arra szólították fel az étterem alkalmazottai, hogy kapcsolja ki, illetve vegye le kamerás szemüvegét.

Az eszköz a férfi fejéhez volt rögzítve, így levenni nem tudta, és ezt nem tudta megértetni a mcdonald'sosokkal. Az esetből dulakodás lett, amelyben megsérült Mann kiberszeme is. Az esetet a média egy része hamar az első kiborgok elleni gyűlöletbűntetté fújta fel, ám ez valószínűleg túlzás volt. Annál is inkább, mert Mann-nak nem ez volt az első összezördülése a kamera miatt.

A Google Glass-szal kapcsolatban felmerülő problémákat viszont előrejelezheti Mann ügye. Lesznek, akiket csak zavarni fog a kamerás szemüveg, de eltűrik, de lesznek, akik szóvá is teszik majd aggodalmaikat. A Google-nek számolnia kell azzal, hogy a Glassnak lesz egy bunkofonkorszaka.