Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megbünteti az EU a Microsoftot

Vágólapra másolva!
Félmilló euró büntetést kell fizetnie a Microsoftnak a Windows böngészőválasztó képernyőjének eltüntetése miatt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság 561 millió euró büntetést szabott ki a Microsoftra, amiért a vállalat nem tette lehetővé felhasználóinak a szabad böngészőválasztást - közölte szerdán Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyjogi biztosa.

Almunia elmondta, hogy a jogi kötelezettséggel járó vállalati ígéretek nagy szerepet játszanak az EU versenyfelügyeleti tevékenységében. A Microsoft egy ilyen ígéretet szegett meg, amikor nem tette lehetővé a felhasználóknak a szabad böngészőválasztást.

A cég kezdetben tiszteletben tartotta a megállapodást, csupán a Windows 7 első szervízcsomagjának megjelenése után tűnt el a böngészőválasztó képernyő. Almunia szerint 2011 februárja és 2012 júliusa között volt elérhetetlen a böngészőválasztó.

Az Európai Bizottság hatalmas bírságokat is kiszabhat, az összeg akár a cégek éves globális bevételének tíz százalékát is elérhetik. A bizottság az elmúlt tíz évben összesen 2,26 milliárd eurónyi büntetést szabott ki a Microsoftra.

A rekordot még így sem a szoftvercég tartja. A legnagyobb trösztellenes büntetést az Intel chipgyártó vállalatnak kellett volna kifizetnie. A céget a piaci pozíciójával való visszaélés miatt büntette meg 1.1 és 1.4 milliárd euró közti összegre az EU 2009-ben, az ítélet elleni fellebbezés azonban még folyamatban van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről