Elkészült az otthoni 3D-szkenner

makerbot digitizer
Vágólapra másolva!
Az első is elérhető árú 3D-nyomtató piacra dobása után a Makerbot cég térhatású szkennerrel rukkolt elő, amely lehetővé teszi azt is, hogy kisebb tárgyakat az eredetivel megegyező minőségben másoljanak le.
Vágólapra másolva!

A Digitizer nevű 3D-szkenner prototípusát Bre Pettis, a világ egyik legismertebb barkácsszakija mutatta be, aki maga is a Makerbot egyik alapítója. Az amerikai társaság korábban már piacra dobott egy Replicator nevű otthoni, bár hazai viszonylatban inkább csak egy kisebb cég számára elviselhető árú 3D-nyomtatót. Ez ugyan képességeiben ugyan elmarad a professzionális eszközöktől, de csak mintegy hatszázezer forintnak megfelelő összegbe kerül, nem milliókba.

Tárgyak másolását teszi egyszerűvé

Az új 3D-szkenner a nyomtató praktikus kiegészítője lesz, hiszen ennek segítségével pontos digitális modellt lehet készíteni bármilyen olyan tárgyról, ami elfér egy hússzor húsz centiméteres kockában. Egy 3D-nyomtatóval ugyanis csak olyan tárgyakat lehet előállítani, amelyről pontos digitális tervrajz is rendelkezésre áll. A térhatású szkenner ennek az elkészítését teszi egyszerűvé 3D-s tervezőszoftverekben szerzett jártasság nélkül. A készülék beépített lézeres szenzora és kamerái segítségével néhány perc alatt képes letapogatni egy tárgy felületét.

Forrás: Makerbot
Forrás: Makerbot

A 3D-szkennerrel beolvasott, és kinyomtatott kertitörpék

A Digitizerrel gyakorlatilag minimális utómunkával lehet elkészíteni tárgyak tökéletes digitális megfelelőit, amelyet Pre Bettis egy kertitörpe bedigitalizálásával demonstrált: a kerti dísz azonos méretű kópiáit eltérő méretben és színben nyomtatta ki cége saját fejlesztésű 3D-nyomtatóján. A 3D-szkenner várható ára még nem ismert, Pettis a bemutatón csupán azt közölte, hogy idén ősztől lehet majd megvenni.