Kis hajókra szállhatnak le a jövő drónjai

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg fejlesztési ügynöksége a jelenleg használatos anyahajóknál jóval kisebb méretű vízijárműveket vethet be, a mini robotrepülők ugyanis kisebb helyről is fel tudnak szállni hagyományos társaiknál.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg fejlesztési ügynöksége, a DARPA sok esetben kis méretű hajókkal tudja kiváltani óriási anyahajóit bizonyos küldetések esetén. A megfigyelési feladatokat az amerikai hadsereg a legtöbb esetben már robotrepülőkkel végzi, ezek egyes típusai ugyanis akár egy napot is folyamatosan a levegőben tudnak tölteni.

A drónok alkalmazása azonban csak szárazföldön, vagy ahhoz közel volt egyszerű feladat, mivel a gépek újratankolását eddig csak anyahajókon lehetett megoldani, amelyekről a hagyományos vadászgépeket is indítják és fogadják.

A DARPA legújabb projektje keretében azt szeretné megvalósítani, hogy a drónok kis méretű hajókra is képesek legyenek leszállni tankolás céljából, ez ugyanis jelentősen kiszélesítené alkalmazhatóságuk körét. A fejlesztési ügynökség elképzelései szerint a drónok mindig a legközelebb haladó fogadóhajón tankolnának.