Támogatja a telefonok függetlenítését Obama

Vágólapra másolva!
Bárki törhesse fel mobiltelefonját: kiállt a telefontulajdonosok jogaiért a Kongresszusi Könyvtár döntésével szemben az Egyesült Államok elnöke.
Vágólapra másolva!

Tavaly októberben jelentette be az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára, hogy a helyi mobilszolgáltatók kérésére megvizsgálja, legális-e a telefonok hálózatkorlázotásának házilag történő feltörése. Az aktuális szabályozás felülvizsgálata után a hatóság úgy döntött, a telefonon található szoftver megváltoztatása szerzői jogi aggályokat vet fel, ezért az nem legális. A januári döntéssel nem tették explicit törvénytelenné a telefonok módosítását, de eltávolították azt a korábbi törvényes védelmet, amelyet a fogyasztók élveztek a szolgáltatókkal szemben, ha azok felelősségre vonták őket amiatt, hogy eltávolították a készülékből azt a védelmet, amely a telefont az adott operátor hálózatához köti.

A Könyvtár számára az 1998-ban meghozott DMCA törvény biztosít lehetőséget, hogy a különböző elektornikus készülékekkel kapcssolatos szerzői jogi kérdésekben állást foglaljon. A Fehér Ház azonban a döntést vitatók pártjára állt, az elnök internetügyi tanácsadója R. David Edelman a Ház blogjában arról írt, a szerződés lejártával a felhasználónak lehetőséget kell biztosítani telefonja függetlenítésére. Edelman egy, a hatósági döntés felülvizsgálatát kérvényező több mint száézezer aláírást összegyűjtő online petícióra válaszul írta bejegyzését, támogatva annak céljait. Obama tanácsadói most azt javasolják, hogy a Könyvtár döntésével szemben foglaljon állást az ügyben, amelyben a Szövetségi Kommunikációs Bizottság is támogatja.

A telekomunikációs cégek azonban nem adják fel a harcot, érvelésük szerint a telefonok függetlenítésének akadályozása az üzleti gyakorlat szerves része, amelynek eltörlése komoly károkat okozhat nekik. A szolgáltatók azzal is érveltek, hogy a fogyasztóknak lehetősége van eleve független telefonok beszerzésére, illetve a szerződések lejártával a vásárlók kérhetik a szolgáltatójukat a készülékek függetlenítésére. A Fehér Ház és a telekommunikációs cégek harca akár a bíróságon is folytatódhat, amennyiben utóbbiak nem nyugodnak bele a döntésbe. Kritikusok szerint azonban a mostani eset csak arra jó példa, hogy hogyan lehet visszaélni az elavult szerzői jogi törvénnyel.