MRI-vizsgálattal olvastak gondolatot

Vágólapra másolva!
Az emlékek felidézéséhez és jövőbeli történések kikövetkeztetésére használt agyi terület árulkodik. A speciális, egyénekhez kötődő mintázatok elárulják, hogy éppen kire gondolunk.
Vágólapra másolva!

Az agyi aktivitásból fel lehet ismerni, hogy kire gondolnak az emberek - adta hírül a Scientific American tudományos ismeretterjesztő lap. Amerikai kutatók MRI-vizsgálatokkal igazolták, hogy az egyes emberek képéhez más-más agyi mintázat tartozik. Az agyi személyiségmodellek a jövőbeli történések megjóslásához használatosak.

Egy március elején a Cerebral Cortex szakfolyóiratban megjelent cikk szerint a mintázatok annyira könnyen azonosíthatóak, hogy MRI-vizsgálattal ki lehet deríteni, épp kire gondol az ember. Amerikai kutatók egy csoportja négy kitalált, rendkívül eltérő személyiségjegyekkel rendelkező figuráról meséltette a vizsgálat résztvevőit. Azt érdeklődték meg, hogy egyes helyzetekben a figurák hogyan döntenének. Az MRI-képekből meg lehetett állapítani, hogy mely személyek emlékét aktiválta az agy.

Az egyes minták nem állandóak, változhatnak annak függvényében, hogy milyen közös élmények keletkeznek a személlyel, mit tud meg róla az ember - írta Nathan Spreng, a kutatás egyik vezetője. Ezeket a mintákat arra is használja az agy, hogy kitalálja, egyes szituációkban hogyan fognak viselkedni az emberek.

A megfigyelt, mediális prefrontális kéregnek nevezett agyi terület megfigyelése nem csak arra jó, hogy azonosítsák, kire gondol a megfigyelt ember. Ezt a területet szokták összefüggésbe hozni az autizmussal is például. A kutatás azt sugallja a Scientific American szerint, hogy az autizmushoz hasonló rendellenességek abból következhetnek, hogy az agy nem tud megfelelő személyiségmodelleket építeni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről