Nem hoz csodát az új Playstation

PS4, playstation 4 bemutató, Mark Cerny, a Sony Playstation 4 fő rendszertervezője
Vágólapra másolva!
Nem nyűgözte le az elemzőket és az újságírókat a Sony által bejelentett Playstation 4 konzol. Az igazán pesszimisták szerint a következő generációs eszközökkel szemben túl nagyok az elvárások, így azok nem lehetnek sikeresek.
Vágólapra másolva!

Bizonyos szempontból magyar siker az új Playstation bejelentése. A Sony új konzoljának azt a funkcióját, amely segítségével a játékosok megoszthatják majd képernyőjük tartalmát barátaikkal, az Óbudán lévő Ustream nevű internetes videoterjesztő szolgáltatás biztosítja majd. A cég neve többször is elhangzott a magyar idő szerint szerda éjfélkor tartott sajtóbemutatón, mert a Playstation 4 egyik központi eleme lesz a játékélmény megoszthatósága. Ettől a Sony azt reméli, hogy összehozza majd az akár egymástól távol lévő játékosokat is, akik saját nappalijukból is besegíthetnek majd barátaiknak, ha azok elakadnak egy játékban.

Gagyi, vagy őrült jövőbeli technológia?

Ettől eltekintve azonban nem sok örülnivalót tartogatott az esemény. A konzolt magát nem mutatták meg, a pontoss paraméterei sem derültek ki, csak az, hogy alapvetően egy AMD processzorral és grafikus gyorsítóval szerelt PC-s hardverre épül a játékgép. Michael Gartenberg videojátékiparral foglalkozó piacelemző a következőképpen foglalta össze a rendezvényt: "Egy cinikus ember azt mondaná, hogy a Sonynak lehetősége volt arra, hogy lenyűgözzön, de nem sikerült nekik. Egy realista is."

Forrás: MTI/AP/Frank Franklin II
A régi játékokat nem futtatja az új Playstation

Őrült jövőbeli technológiának nevezte a Joystiq videojátékos blog a Gaikai nevű játékstreaming technológia beépítését a Playstation 4-be. A konzolon nem játékdemókat lehet majd kipróbálni a vásárlás előtt, hanem a streamingnek köszönhetően a játék teljes egészében elkezd letöltődni, és YouTube-os videóhoz hasonlóan minimális várakozást követően el is lehet indítani. Az ismert játékblog szakértői fontos funkciónak tartják azt is, hogy a játékos meg tudja osztani képernyőjének tartalmát a barátaival, ez a jelenleg videojátékokkal csak nagyon komplikáltan lehetséges. A Next Web című technológiai portál szerint kiemelkedő fontosságú, hogy az új Playstation megjelenésével párhuzamosan a Sony Androidra és iOS-re is kiad majd olyan applikációkat, amelyek segítségével az okostelefonok és táblagépek a PS4 másodlagos képernyőjévé alakíthatók.

Bár sokak szerint játék közben senkinek nincs ideje egy második képernyőt bámulni, a megközelítés szimpatikusabb a Nintendóénál, amelynek legújabb, Wii U nevű konzolját csak a cég saját, tablethez hasonlító irányítójával lehet használni.

A Sony bemutatta a konzol nélküli konzolt

Több cikk is hiányolta a Playstation médiaeseményről a bejelentés témáját: magát a Playstation 4 konzolt. A Sony bemutatta a DualShock 4 kontrollert, volt egy rövid rész a fényérzékelős irányítóról, gyakorlatilag elmondták, hogy milyen hardver található az új játékkonzolban. A gépet magát azonban nem mutatták meg. Rosszul vette ki magát, hogy a konzol formatervét csak később lehet megnézni - és ebben a Kotaku videojátékos blogtól az All Things Digital technológiai szakportálig egyetértettek az újságírók. "A film kezdete előtti előzetesek előtt vetített reklámra emlékeztet" - vélekedett a Twitteren a Sony bejelentéséről a New York Times újságírója.

Forrás: MTI/EPA/Peter Foley
A kontroller színes fényét követi a konzol beépített kamerája

Abban sincs ellentmondás a kommentátorok között, hogy a Playstation elindult a PC-vé válás útján. A lapok habitusuknak megfelelően fűztek megjegyzéseket az AMD processzorra és nyolcmagos, PC-s videokártyára való átálláshoz. A leggúnyosabb talán a Rock, Paper, Shotgun cmű videojátkos blog fogalmazta meg üdvözlő szavait: "Isten hozott, Sony! Örülünk, hogy végül csatlakoztál hozzánk."

Lesz rá használt játék

A Sony sajtóeseményen jelen lévő újságírók olyan híreket is kiderítettek, aminek minden játékos örülhet. Az Eurogamer szaklap riporterének maga Shuhei Yoshida, a Sony Worldwide Studios vezérigazgatója erősítette meg, hogy az új Playstation sem fogja megtagadni a használt játékok futtatását. A használt játékok piacának megfojtásáról szóló pletyka az elmúlt hetekben terjedt el, ám a Sony cáfolja, hogy fellépne a másodlagos kereskedelem ellen.

Forrás: MTI/EPA/Peter Foley
Tapipad is jutott a kontrollerre

A változatos játékportfólióra nagy szüksége van mindegyik mostani konzolnak - mondta a TechRadar lapnak Billy Pidgeon, az Inside Network rangidős elemzője. A szakember szerint túlzottan nagyon a következő generációs konzolokkal szemben, így elképzelhető, hogy mindkettőből kevesebb példány fog elfogyni, mint várják. A piacvesztést azonban megelőzheti a Sony, ha sok, egyszerűen online megvásárolható program várja a játékosokat a Playstation boltjában.