Megjósolja a jövőt a Microsoft szoftvere

Vágólapra másolva!
A jövőben bekövetkező járványokra és humanitárius katasztrófákra figyelmeztet a Microsoft és az izraeli Techion intézet kutatói által létrehozott szoftver. A program a New York Times archívumából tanult, de az internetről is gyűjt adatokat.
Vágólapra másolva!

A New York Times amerikai napilap 1986 és 2007 közti összes számát feldolgozta a Microsoft és a Techion által létrehozott szoftver. A több mint húsz év napi hírei alapján a program megbízhatóan képes megjósolni a jövőben bekövetkező katasztrófákat. A váratlan eseményekre - például egy olajfúrótorony meghibásodására - a jósszoftver sem tud figyelmeztetni, ám egyes járványok kitörése előtt képes figyelmeztetni a humanitárius munkásokat - adta hírül a Massachusetts Institute of Technology amerikai műszaki egyetem Technology Review című szaklapja.

A rendszert egyelőre csak régi híradatbázison tesztelték, ám annak alapján nagyon jó hatásfokkal működik. A 2006-os angolai áradásokról szóló anyagokat feldolgozva arra figyelmeztette a kutatókat, hogy nagy az esélye egy kolerajárvány kitörésének. A rendszer megismételte a figyelmeztetést a 2007-es afrikai nagy esőzésekről szóló híreket látva. Az adatok szerint az esőzések után valóban megjelent a kolera az országban. Hasonló teszteket végeztek más betegségekkel, erőszakkal és halálokkal kapcsolatos hírekkel is, és a rendszer 70-90 százalékos megbízhatósággal következtetett belőlük jövőbeli eseményekre.

Nem csinál pénzt a jóslásból a Microsoft

Eric Horvitz, a Microsoft Research kutatója úgy véli, hogy némi finomítás után a programot segélyszervezetek is felhasználhatják. A szoftver segíthet felkészülni a humanitárius problémákra, mielőtt azok fellépnének. A Microsoft nem tervezi, hogy piacra dobja a fejlesztést, a kutatás azonban folytatódik.

A New York Times digitalizált archívuma mellett a Wikipédia adatbázis-formátumra hozott, DBPedia nevű változatát, a WordNet nevű szótári adatbázist és a közismert tényeket tartalmazó OpenCyc adatbázist használták a kutatók. Ezek segítségével a szoftver felismeri a szövegben a helyneveket, képes országhoz kötni őket, van képe a klímáról, arról, hogy mennyit keresnek az ott élők.