Játékdrón védi a brit katonákat

Vágólapra másolva!
Mini helikopterek segítik a brit katonákat a városi hadműveletekben. Az alig tíz centis, apró kamerát tartalmazó gépeket egy norvég cég tervezte a hadsereg számára.
Vágólapra másolva!

2012 óta tenyérnyi apró drónok is segítik az afganisztánban harcoló brit csapatokat - adta hírül a BBC online kiadás. A Black Hornet Nano nevű légieszköz alig 16 grammot nyom, tíz centiméter hosszú és csupán két és fél centiméter széles. A motoron kívül csak egy kis kamerát és egy rádiós chipet tartalmaz. Az apró helikopternek a járőröző katonák látják hasznát. A gyanús kereszteződéseket, sarkokat a drónnal kémlelik ki előbb. Emellett az ellenséges lőállások felderítésére és álcázott robbanószerek keresésére is használják.


A katonai drónnak csak a prototípusáról van videó

A pár ezer forintért kapható iPhonenal vagy a saját kontrollerével irányítható játékhelikopterektől csak a teljesítménye különbözteti meg a Black Hornet Nanót. A katonai drón hatósugara nyolcszáz méter, legnagyobb sebessége harmincöt kilométer per óra, és egy feltöltéssel fél órát képes a levegőben tölteni. A hatósugarat nem csak az akkumulátor kapacitása szabja meg, hanem az is, milyen messziről tud videót visszaküldeni a helikopter.

Az apró harci drón saját kontrollerrel rendelkezik, nem kellett csak emiatt iPhone okostelefonokkal felszerelni a harcoló alakulatokat. A gép képes kézi irányítással repülni, de arra is be lehet állítani, hogy egy GPS-koordinátákkal megadott utat repüljön be.

A norvég tervezésű helikopterrel egy Marlborough Communications nevű brit cég látja el a hadsereget. A százhatvan drón szállítására és karbantartására húszmillió fontos szerződést kötött a céggel a védelmi minisztérium.