Zaklatják az illegális letöltőket Amerikában

Vágólapra másolva!
Az öt legnagyobb amerikai internetszolgáltatónál életbe lépett a "hat csapás" kampány, amelynek keretében a valószínűsíthetően illegális forrásból letöltő előfizetők kapcsolatát hat figyelmeztetés után lelassítják.
Vágólapra másolva!

Az internetes szerzőjog-sértések visszaszorítását célzó kampányhoz az öt legnagyobb amerikai internetszolgáltató, a Verizon, a Time Warner, a Cablevision, a Comcast és az AT&T egyaránt csatlakozott. Az eredeti tervek szerint a kezdeményezés már tavaly elindult volna, startját azonban a Sandy hurrikán végül meghiúsította.

Zaklatni fogják az illegális letöltőket

A projektet a Center for Copyright Information (CCI) nevű társaság koordinálja, amely a lemezkiadókat, filmstúdiókat és más jogtulajdonosokat képviseli. Ennek álláspontja szerint a hat csapás nevű kampánnyal inkább oktatni, nem pedig büntetni akarják a felhasználókat.

Ez a szervezet fogja jelezni az internetszolgáltatóknak a feltehetően illegális letöltéseket, a szolgáltatók pedig ezeket a figyelmeztetéseket továbbítani fogják maguknak az ügyfeleknek - írja a BBC brit közszolgálati médium. Ezekben az üzenetekben a tengerentúlon legálisan működő online zeneboltok és videotékák szolgáltatásait ajánják majd a letöltők figyelmébe.

Lassítással és ügyfélszolgálattal kellemetlenkednek

Bár végsősoron egyik mobilcégnél sem kapcsolják le a netről az amerikai torrentezőket, a szolgáltatók maguk vállalták, hogy kellemetlenkedni fognak náluk.

A BBC úgy tudja, hogy a Time Warnernél az illegális letöltéssel meggyanúsított felhasználók csak akkor tudják újból használni az internetjüket, ha felhívják a a cég telefonos ügyfélszolgálatát egyeztetés céljából. Hasonló megoldást alkalmaz az AT&T is, amely négy figyelmeztetést követően csak egy online tájékoztató elolvastatását követően kapcsolja be újra az internetet. A Verizon honlapjára korábban feltöltött tájékoztató szerint az illegális letöltők internetjét másodpercenként 256 kilobitesre lassítják le, de ez később lekerült az oldalról, így nem tudni, hogyan fog eljárni ez a cég.

Az Electronic Frontier Foundation (EEF) szerint a kampány ellehetetleníti a nyílt wifihálózatokat, hiszen ezek működtetői nem vállalhatnak felelősséget felhasználóik tevékenységéért.