Az óra is menő, ha az Apple adja

iwatch apple óra
Vágólapra másolva!
Nem az Apple az első cég, amely intelligens karórákkal foglalkozik, de mégis az iPoddal a zenepiacot felforgató cég lehet az első, amely menővé és újra népszerűvé teheti őket. Az okosóra mindent tudni fog, hamarosan elő se kell venni a zsebünkből a telefont.
Vágólapra másolva!

Százfős dizájnercsoport dolgozik az Apple intelligens karóráján a Bloomberg amerikai üzleti lap értesülései szerint. Míg a néhány nappal korábbi hírek szerint a cég csak kísérletezik viselhető kütyük fejlesztésével, a legfrissebb hírek szerint már nagyon közel áll egy iPhone-nal használható karóra piacra dobásához. Egy ilyen egyedi kiegészítő több problémáját is megoldaná a cégnek, például segítene abban, hogy az Apple visszanyerje a folyamatosan innováló vállalat képét. Másrészt pedig egy olyan újabb terméktípussal bővítené a gyártó kínálatát, amely nem saját más termékei elől rontaná a cég többi termékének eladásait, sőt, az új kiegészítő még vonzóbbá teheti a meglévő termékeket.

Forrás: ADR Studio
Az olasz ADR Studio 2010-ből származó dizájnterve egy Apple órához

"Ahogy más áttörést hozó Apple-termékeket (például az iPodot vagy az iPadet) a cégtől várt iWatch értékét is alá fogják becsülni kezdetben, de aztán komoly hatással lesz az életünkre és az Apple bevételeire" - írta Bruce Togazzini technológiai tanácsadó, egykori Apple-alkalmazott a blogján az első pletykák felröppenése után. Más szakértők optimistábbak nála is: a Bloombergnek nyilatkozó John Spencer befektetési szakértő szerint jóval többen lesznek hajlandók felvenni az Apple karóráját, mint ahányan a legkésőbb jövőre megérkező, méregdrága Google-szemüveget fogják.

Ebben sem az első az Apple

Ahogy mp3-lejátszóval sem az Apple jelent meg elsőként a világon, intelligens órának sem Steve Jobs egykori cége lesz az első feltalálója. Arra azonban jó esély van, hogy a legnépszerűbb ilyen ketyerét az Apple dobja piacra, ahogy az iPod számos külföldi országban a hordozható zenelejátszó szinonimájává vált.

Forrás: [origo]
Az első Apple óra valójában egy zenelejátszó volt

Az okostelefont kiegészítő, csuklón viselhető miniszámítógépek három évvel ezelőtt kezdtek népszerűvé válni a legdögösebb iPod zenelejátszó, a hatodik generációs Nano megjelenésével. Ez tulajdonképpen egy karóra számlapjára hasonlító érintőképernyő, amely annyira megihlette a dizájnereket, hogy pazar kivitelű óraszíjakat terveztek hozzá, például a TikTokot és a LunaTiket.

Már elkészült a legjobb okosóra

Nem lesz könnyű dolga az Apple-nek, ha a legjobb okos karórával akar előrukkolni, a Pebble nevű készülék első példányai ugyanis pár héten belül elérhetők lesznek, bár egyelőre csak az előrendelők számára. A Kickstarter ötletportálon életre keltett termék e-tinta képernyővel rendelkezik, így sok napos üzemidőre képes, ráadásul egyaránt használható androidos készülékkel és iPhone-nal is. Az idő mutatásán és a zenelejátszó funkción túl számos plusz szolgáltatást is nyújt: megjeleníti a bejövő SMS-eket, e-maileket, képes kilométeróraként működni a biciklin, és ami a legfontosabb, a zsebben lapuló okostelefon távirányítójaként funkcionál.

Forrás: Pebble Technology
A Pebble óránál kell menőbbet gyártania az Apple-nek, ha labdába akar rúgni

Az okosóra-forradalomnak meglepő módon már vesztese is akad: a már felbomlott Sony Ericsson bluetoothos LiveView nevű kütyüje három évvel korábban megjelent. A termék annak ellenére nem lett soha sikeres, hogy a retroképregények szupernyomozója, Dick Tracy órájához hasonlóan telefonálni is lehetett rajta - természetesen csak okostelefonnal a zsebben. A mai napig meg lehet venni a mobilboltokban 6-7 ezer forintért.

Mindent beépítettek már karórába

Előre látható, hogy amennyiben az Apple kiadja a saját okosóráját, a cég ellendrukkerei és rajongói késhegyre menő vitákat fognak arról folytatni, hogy innováció történt-e, vagy lopta az ötletet a cég. Az alapötletet nagyjából a karóra feltalálásáig vissza lehet követni. Rádiós órával kommunikált a kocsijával Michael Knight, James Bond órája pedig telexet tudott küldeni. A kvarcórákat már megpróbálták extra funkciókkal felszerelni: FM-rádió, számológép, néhány kilobájtos adatbank, de még kvarcjáték is került pluszként egy-egy típusba. A legmesszebb azok az óragyárak mentek, amelyeknek a termékeit különböző körmönfont módokon - például a monitort villogtató programmal és a rá irányított kamerás órával - lehetett a PC-vel szinkronizálni.

Forrás: Robert Scoble (Flickr-CC-BY)
Két-három évente felsül az okosóra koncepciójával a Fossil (Fotó: Robert Scoble)

Az órára tehát már akkor is kütyüként tekintettek, amikor még nem is volt az. A mikroelektronika fejlődése az ezredfordulón jutott el odáig, hogy intelligens órákat és csuklótelefonokat lehessen készíteni. A Fossil nevű cég a Palm PDA-k szoftvereit használó kütyüvel bukott meg a piacon a kétezres évek elején. A cég később - a ma sportórákkal foglalkozó finn Suuntohoz hasonlóan - a Microsofttal együttműködve is megpróbálta berobbantani az intelligens karórák forradalmát 2003-ban, de akkor sem járt sikerrel.