Milliókat vághatnak zsebre a profi videojátékosok

Vágólapra másolva!
Dollármilliókat osztanak ki a világ legjobb videojátékosai számára rendezett tornákon, de külföldön már az elkötelezett amatőrök is megélnek a digitális szórakoztatóipar legfiatalabb ágából. Magyarországon azonban csak fizetéskiegészítésre elég, ha valaki profi e-sportolóvá fejlődik.
Vágólapra másolva!

Nemrég egymillió dolláros - több mint kétszázmillió forintos - összdíjazású tornát hirdetett az amerikai Activison játékfejlesztő cég. A versenyen négyfős csapatok vesznek részt. Az elődöntőket több régióban is megtartják, Európából nyolc különítmény vehet részt a hollywoodi fináléban.

Európában még nem lehet abból megélni, hogy az ember sportot űz a videojátékokból - mondta az [origo]-nak a versenyeken gyakran szereplő, Sn00PiG nevű magyar játékos. Szponzorációhoz hozzá lehet jutni, vannak pénznyereményes versenyek, ám ezek díjazása annyira alacsony, hogy ő maga sem adta fel a munkáját a játék kedvéért. Aki mégis szeretne megpróbálkozni a profi játékossá, e-sportolóvá válással, annak a Call of Duty, a Battlefield 3 vagy a Counter Strike lövöldözős játékokkal érdemes próbálkoznia, a kontinensen ezek ligája a legnagyobb.

Négyszázötvenezren nézték meg a tavalyi hannoveri Counter Strike döntőt

Elég egy amerikai e-sport-oldalt meglátogatni, hogy igazán komoly tornákkal találkozzunk. A New York-i székhelyű Major League Gaming oldalon nemcsak az egymillió dolláros Call of Duty-bajnokságot lehet megtalálni, több kisebb, néhány ezer dolláros tornák is vannak.

Milliomos iskola, levelezőn

A játékos pénzkeresés kézenfekvő módszere a játékbéli kincsek vagy fizetőeszközök eladása valós pénzért. A farmolásnak is hívott eljárást a leggyakrabban a World of Warcraft online szerepjátékhoz kötik, de gyökerei sokkal mélyebbre nyúlnak. Az [origo]-nak egy olyan játékossal sikerült beszélnie, aki a magyar Túlélők Földje levelezős kalandjátékban keresett komoly pénzeket.

Név nélkül nyilatkozó forrásunk gimnazistaként szállt be az akkor még postai levelezéssel, kinyomtatott térképek és kézzel írt utasításlapok cseréjével működő fizetős játékba, és több mint 16 évig hű maradt hozzá. Pénzt csak az utolsó négy-öt évben keresett a játékbeli kincsek kereskedelmével, majd a végén évi egymillió forint is befolyt hozzá a Túlélők Földjéből, amivel becslése szerint körülbelül nullszaldósra jött ki a másfél évtizedig űzött hobbi. Az aranyak farmolását komolyan vevő játékosok között volt olyan is, aki konyhát újított fel vagy gyerekszobát rendezett be a játékból.

Forrás: Beholder
Internetes játékként ma is működik a Túlélők Földje, talán a grafika sem változott

A kétezres évek közepén, amikor az aranykereskedelem elindult a játékban, még két forintot is adtak egyért. Mára a játék fizetőeszköze jelentős infláción ment át: egy forintért húsz aranyat is lehet venni. A hobbi még így is jövedelmező tud lenni. Egy magas szintű karakter egy kör alatt húsz-harmincezer aranyat tud összegyűjteni, ennek értéke körülbelül ezer forint a piacon. A módszerrel csak egy a probléma: a hobbit teszi munkává. Az [origo]-nak nyilatkozó egykori játékos akkor hagyott fel az aranykereskedelemmel, amikor már nem a munkaideje üres perceit töltötte az utasításlapok megírásával, hanem magánzóként kellett volna időt szakítania erre.

Elmesélik, amit látnak

Nemcsak úgy lehet aktív játékosként pénzhez jutni, hogy az ember profivá válik. A Minecraft építős játékkal foglalkozó Yogscast internetes videoblog két eredeti műsorvezetője nem a legügyesebb játékos, mégis 3,5 millióan iratkoztak fel a felfedezéseiket bemutató youtube-os videoműsorukra. Az egyes epizódokat több százezren nézik meg, a csapat pedig vidáman megél a videómegosztón megjelenő hirdetésekből. A Yogscast már nem csak a Minecrafttal foglalkozik, több független fejlesztésű játékhoz is indított külön műsorokat.

Az amerikai The Shaft című podcast készítői is a Minecraft segítségével emelkedtek fel. A heti rendszerességgel megjelenő, a játékbeli történésekről szóló beszélgetős műsor adásait átlagosan háromszázezren töltik le. Aki támogatni szeretné a készítőket, az a pénz küldése mellett pólót és egyéb ajándéktárgyakat vehet a csapattól. Úgy tűnik, a rendszer működik: a műsorok készítői abból élnek, hogy játszanak, és utána másoknak mesélnek erről.

Virtuális homokozólapát eladó

Naponta ezerkétszázan vásárolják meg és töltik le a Garry's Mod nevű játékot. A szám azért meglepően magas, mert a játéknak nincs sztorija, egyedi szereplői és a pályái is üresen konganak. A Garry's Mod egy virtuális homokozó jellegű program, amelyben a különböző, a felhasználó által megvásárolt játékokból lehet összeszedni a figurákat, fegyvermodelleket, épületeket, tárgyakat, és azokból lehet saját játékokat vagy vicces animációkat összelegózni.

A játékot 2004-ben kezdte fejleszteni egy Garry Newman nevű angol programozó. 2006 óta nem ingyenes a játékmódosítás (mod), hanem fizetős termék, amelyen ma már kisebb csapat dolgozik. A játék piacra dobása óta kétmillió példányban kelt el, amiből még akkor is tisztességes összeg jöhetett össze, ha az akciók miatt nem fizette ki mindenki a Garry's Mod teljes, tízdolláros árát, hanem olcsóbban vette meg a programot.

Építs valami nagyot, aztán robbantsd fel! - egyszerű szórakozást nyújt a Garry's Mod

A Garry's Mod által generált jövedelem elmarad a profi stúdiók által kiadott, kasszasiker játékoktól. A Call of Duty: Modern Warfare 3 a piacra kerülés első napján 6,5 millió példányban kelt el. Annyi pénz azonban már van az ilyen hobbiprojektekben is, hogy megélhetést jelentsenek alkotóiknak.

Kalaposüzlet a számítógépen

Nem kell rögtön egy teljes játékot - vagy játékra is alkalmas digitális homokozót - készítenie annak, aki pénzt akar keresni. Egy jól sikerült 3D-s kalap vagy fegyvermodell is termelhet bevételt. A Valve ingyen játszható Team Fortress 2 nevű lövöldözős játékának oldala külön kitér arra, hogy a játékosok által megrajzolt fegyvereket, karakterterveket szívesen átveszik, a bevételen pedig osztoznak a tervezővel.

Forrás: Valve
Több száz dollárt is ér a nyuszifüles sapka

A Valve más játékkiegészítők esetén sem zárkózott el a játékosok behúzásától. Gabe Newell, a cég vezetője a Nerdist podcastban elhangzott interjújában azt mondta, a rendszer annyira jól működik, hogy vannak rajongók, akik többet kerestek egy-egy játékon, mint az azt kifejlesztő cég.