Zseniális kihívót kap az Xbox

Vágólapra másolva!
Megerősítette a pletykákat a legnagyobb digitális játékboltot üzemeltető Valve Software. A cég egy linuxos játékkonzol piacra dobására készül, és arról is sarkos véleménye van, hogyan fogunk játszani a jövőben.
Vágólapra másolva!

Piston, azaz dugattyú névre fog hallgatni a Valve (magyarul szelep) játékcég készülő linuxos konzolja. Az eszközben várhatóan több lesz, mint egy rossz szóvicc: a tévére kötve futtani fogja a cég Source motorját használó játékokat, és ha elterjed megindíthatja a stagnáló linuxos játékpiacot. A terjeszkedést előre jelezte az is, hogy a cég vezetője korábban rendkívül negatívan nyilatkozott a Windows 8-ról.

Forrás: Xi3
Pöttöm PC lehet a Valve konzolja

Magát a konzolt várhatóan nem a Valve fogja megtervezni, hanem valamelyik hardvergyártásban jártas partnere. A céget már hírbe is hozták az Xi3 nevű céggel, amely apró, Rubik-kockánál alig nagyobb PC-ket gyárt. A Piston kódnevű gép a pletykák szerint az X7A nevű kisgépen fog alapulni, ami mérete ellenére teljes értékű processzort, 4-8 gigabájt memóriát és komoly videokártyát is tartalmaz.

Senkit nem köteleznek Linuxra

A Valve-ot választó játékosoknak azonban nem kötelező az alternatív operációs rendszert használniuk. A cég játékboltja először Windowsra készült el, aztán megjelent Macintoshra is. Az év során kifejlesztett Big Picture nevű nagyképernyős felületnek köszönhetően pedig bármelyik tévére dugott, erős processzorral és grafikus kártyával felszerelt multimédia PC-t is konzollá lehet alakítani.

Forrás: [origo]
A Steam nagyképernyős módja minden tévén működik

Az otthon működő konzol pedig ki tudja majd küldeni a játékok képét a lakásban található összes képernyőre. Az internetet azonban kihagyná a képből a Valve, nem a távoli szervereken futnának a játékok, hanem a lakás Steam Boxán. Ezzel pedig minden hálózati problémát, lassúságot ki lehet küszöbölni.

A The Verge technológiai híroldalnak adott interjújában Gabe Newell, a Valve vezetője arról is beszélt, hogy a saját konzol mellett saját irányítót is szeretnének fejleszteni. A jelenlegi eszközöket nem tartják elég gyorsnak és pontosnak. A vezető különösen rossz véleménnyel volt a Wii mozgásérzékelős megoldásáról, amely szerinte a Wii Sports programmal elérte a csúcsát. Newell úgy véli, hogy a jövőt a viselhető számítógépek, és az ezek által begyűjtött adatok jelentik. Addig is, amíg a prototípus állapotban sem lévő irányító elkészül, bármelyik PC-hez lehet csatlakoztatni az Xbox 360 kontrollerét, úgyhogy nem kell drótnélküli egérrel és billentyűzettel játszani a nappaliban.