Már az ablakot is robot tisztíthatja

robot ablaktisztító
Vágólapra másolva!
Robotporszívója már évek óta bárkinek lehet, az idei CES kiállításon azonban már az ablakhoz vákuummal rátapadó, üvegtisztító robot is debütált.
Vágólapra másolva!

Bár a készülék saját, három órás üzemidejű akkumulátorral is rendelkezik, biztonsági okokból hálózati tápról kell működtetni, amelynek a drótja egyben meg is tartja az ablak felületén fel-alá nyargalászó robotot, ha az valamilyen hiba folytán esetleg leesne. A Winbot 7-est egyébként egy szivattyű által biztosított kettős vákuum rögzíti az üvegfelülethez, amelyek szivárgásmentességét az eszköz folyamatosan ellenőrzi.

Először felmér, utána tisztít

Az ablakra, vagy bármely más üvegfelületre, így akár üvegajtóra vagy nagyobb tükörre is rögzíthető robot felhelyezését és indítását követően felméri a megtisztítandó üvegfelület nagyságát és formáját.


A Winbot 7-es bemutatófilmje

Ezt követően kidolgozza a lehető legoptimálisabb, és leggyorsabb tisztítást biztosító útvonalat. Haladása során az elejére rögzített, a készülékhez kidolgozott tisztítóoldattal benedvesített betétje fellazítja a szennyeződést. A középen lévő gumik a hagyományos ablakmosókhoz hasonlóan lehúzzák a piszkos vizet a felületről, a harmadik, hátul lévő anyag pedig tisztára törli az üveget.

Nem lesz túl olcsó

A fejlesztők honlapján lévő információk szerint az ablaktisztító robot 55 decibeles zajt bocsájt ki működése során: ilyen erősségű zúgás mellett még nyugodtan lehet beszélgetni vagy tévét nézni. Az Ecovacs Robotics áprilisban boltokba kerülő ablaktisztító robotját négy-ötszáz dollár, vagyis százezer forint körüli összegért lehet majd megvenni.