Nem lehet elfutni az új digikamerák elől

CES, fényképezőgépek
Vágólapra másolva!
Kisgyerekeseknek szánt gyorstüzelő fényképezőgépet, appokkal kiokosítható kamerát, nyaraláshoz tervezett olcsó turistagépeket és retrónak ható csúcstechnológiát mutattak be a gyártók a Las Vegas-i CES-en.
Vágólapra másolva!

Kitettek magukért a CES kütyükiállításon a fényképezőgépgyártók: számos olyan újdonság látható, amelyeket az ember legszívesebben azonnal megvásárolna, nem csupán elérhetetlen csúcsmodelleket állítottak ki a vitrinekben. Kiválogattuk a Las Vegasban debütáló legérdekesebb digitális fényképezőgépeket.

Android komoly dolgokra

Az [origo] tesztelője már a Galaxy Camera nevű androidos fényképezőgépbe is bele tudott szeretni, annak nyilvánvaló hibái ellenére. Ezért örülünk annak, hogy a CES szakkiállításon egymás után debütálnak az újabb okoskamerák. A Polaroid cég olyan androidos kamerát jelentett be, amelynek objektívje cserélhető, és 18,1 megapixeles felbontású óriásképek készítésére alkalmas.

Forrás: Polaroid
Letisztult, gomb és felirat nélküli gépet ad ki a Polaroid

Az iM1836 típusszámú, fantázianévvel egyelőre nem rendelkező készülék további előnye, hogy viszonylag olcsó lesz: 399 dolláros áron dobják piacra. A gép nemcsak appos játszadozásra alkalmas, a megfelelő csereobjektívekkel bármire használható lesz. Éppen ezért a cégnek nagyon kell figyelnie, hogy milyen szoftvereket írat a géphez. Az Instagram valószínűleg már kevés lesz az iM1836 tudásához.

Instagramkamera a Canontól

A Canon majdnem négyzet alakú, webkamerára vagy fejlámpára hajazó géppel rukkolt elő. A Powershot N nevű gép nyolc centiméter széles, hét centiméter magas, a gép hátulját teljesen betöltő érintőképernyő képátlója pedig 2,8 hüvelyk. Bár az elkészített fotók azonnali megosztására tervezték, saját mobilnetes kapcsolatra nem képes. A gépházon elhelyezett Mobile Device Connect nevű gombbal lehet rávenni, hogy kapcsolódjon össze a használója zsebében lévő okos telefonnal, és töltse fel a képeket az Instagram fotómegosztó szájtra.

Forrás: Canon

A CES legdivatosabb kamerája a Powershot N

Komolytalan külseje ellenére a Powershot N jó hardverrel rendelkezik. 12,1 megapixeles képeket tud készíteni, ugyanaz a Digic 5 képfeldolgozó egység dolgozik a gépben, amely a Canon komolyabb fényképezőgépeiben is megtalálható. A gépet a mindennapok fotózására hegyezték ki: képes magától követni a témát, a Creative Shot módot használva pedig a gép maga javítja fel filterekkel a fotót.

Gyorstüzelő fényképezőgép kisgyerekeseknek

A Nikon is családi fotózásra alkalmas gépet mutatott be, de teljesen más úton indult el, mint nagy vetélytársa. J3 nevű cserélhető objektíves kamerájában semmi okos nincsen, a fotózásnak ezt a részét kénytelen a felhasználó hozni magával. A gép extrája a sebesség: folyamatos felvétel módban tizenöt képet tud készíteni egy másodperc alatt úgy, hogy az autofókusz nem kapcsol ki közben, hanem folyamatosan utánállítja magát. A még gyorsabb Slow View nevű módban pedig negyven kép készül egy másodperc alatt, amit lassított felvételként játszik vissza a gép, felkínálva a felhasználónak, hogy kiválassza a tökéletes fotót. Nincs az a rohangáló kisgyerek, akiről ilyen sebességgel ne lehetne fotót csinálni.

Forrás: Nikon
Anyukáknak és nagyiknak való a bordó Nikon

A J3 kamera nem olcsó, 650 dolláros kezdőáron fog debütálni. A száz dollárral olcsóbb S1 nevű kistestvére azonban majdnem mindent tud, amit a J3. Tizennégy megapixeles helyett ugyan csak tíz megapixeles képeket tud készíteni, illetve egy beállítótárcsával kevesebb van rajta, de a lényeg azonos.

Tovább tart a retróláz

2011 februárja óta lehet kapni a Fujifilm régi idők fényképezőgépeit idéző, kortárs csúcstechnológiával felszerelt X100-as kameráját. A retró dizájnt az elmúlt két évben minden nagy kameragyártó eltanulta a japán cégtől.

Forrás: Pentax
Idén azok is kiadtak egy-egy retrókamerát, akik tavaly kimaradtak a hullámból

Az idei CES-en a Pentax mutatta be MX-1 nevű készülékét, amin csak az apró, műanyag hatású zoomlencse árulja el, hogy nem régi darabbal van dolgunk. A gép 12 megapixeles képek készítésére képes, nagyon rossz fényviszonyok között is tud fotózni, és a kompakt gépek közt kiemelkedően gyors lencsével rendelkezik. A nagy felbontású fotók mellett HD-s videót is tud rögzíteni, 1080p-s felbontásban, másodpercenként harminc képes sebességgel. Az MX-1 majdnem ötszáz dolláros áron kerül piacra februárban.

A tavaly október óta kapható Q10-as típusnevű, fél tenyérnyi Pentax retrókamera a jövőben divatosabb lesz. A cserélhető objektíves, mégis nehezen komolyan vehető gépet száz különböző divatszínben lehet majd megrendelni a cégtől.

Nem adja fel saját útját a Sigma

A főleg lencséiről ismert Sigma nevű cég megkapó makacssággal ragaszkodik a saját elképzeléséhez arról, hogy milyennek kell lennie a jövő kamerájának. Az idei próbálkozásuk a DP3 Merrill nevet viseli, amely nem cserélhető, 50 milliméter gyújtótávolságú lencsével rendelkezik, és a cég egyedi, mások által csak ritkán használt Foveon szenzorával van felszerelve. Ennek az érzékelőnek az a különlegessége, hogy a rétegelt felépítésének köszönhetően színenként egy 15,3 megapixeles szenzor gyűjti az információt.

Forrás: Sigma

Méregdrága, mégis vonzó a speciális szenzorral felszerelt Sigma

A Sigma számításai szerint az így kapott kép 46 megapixeles felbontású lesz. A Foveon érzékelőt azonban nem a felbontása miatt kedvelik, hanem azért, mert a nagyon sok begyűjtött színinformációnak köszönhetően egyedien gazdag színvilággal rendelkeznek a Sigma gépekkel készített fotók. A DP3 a cég már meglevő gépcsaládjába illeszkedik, amelyben van már egy 19 és egy 30 milliméteres lencsével felszerelt kompakt. A DP3 árát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a cég korábbi gépeit azonban 270 ezer forint körül árulták, és semmi jel nem mutat arra, hogy az új gép olcsóbb lehetne.

Olcsó turistagépek a nyárra

A Fujifilm apróbb javításokat eszközölt az X100-as és X10-es retrófényképezőgépén, a nagy bejelentésük azonban nem ez volt a CES-en. Az utóbbi időben kicsit elfelejtett, divatjamúlttá vált bridge kategóriában viszont több gépet jelentett be a cég. Ezek azok a fényképezőgépek, amelyek nagy átfogású (akár negyvenszeres) zoomlencsével vannak felszerelve, amely azonban nem cserélhető. Olyanok, mintha egy tükörreflexes gépre ráragasztották volna az objektívet.

Forrás: Fujifilm

A nem hivatalos zoomversenyt a Fujifilm nyeri

Az új Fujifilm gépek legdrágábbika, a HS50EXR kódszámú sem kerül többe 550 dollárnál. Ezért cserébe negyvenkétszeres zoomot, villámgyors autofókuszt, képstabilizátort és HD-s filmfelvételi lehetőséget kínál, és 16 megapixeles képeket készít. A profibb fotósok akár ki is kapcsolhatják az automata élességállítást, a kamera átállítható teljes kézivezérlésre. A gép kisebb lencsével felszerelt HS35EXR olcsóbb verzióját pedig már 400 dollárért meg lehet venni.

A Fujifilm egy "szörnyeteget" is bejelentett. Az SL1000 típusnevű gépet nem lehet manuális üzemmódban használni, viszont ötvenszeres zoomra képes. Ez azt jelenti, hogy a 24 milliméteres nagylátószögtől az 1200 milliméteres teleobjektívig bármilyen beállítás lehetséges a gépen. Akárcsak a HS35EXR, ez a kamera is négyszáz dollárba fog kerülni. A Fujifilm belépő kategóriás gépei 300 dolláros áron kerülnek majd a piacra, ezek kisebb zoomtartománnyal rendelkeznek, ellenben jelentősen olcsóbbak, mint egy-egy belépő kategóriás tükörreflexes gép. Aki idén nyaralás előtt fényképezőgépet akar venni, annak lesz miből választania.