Segítünk felfegyverezni új tabletjét

Vágólapra másolva!
Nagyképernyős Angry Birds, a konyhai rádiót lecserélő zenelejátszó, nagy memóriakártyákat megspóroló felhőtárhelyek, videolejátszó és nagyképes hírolvasó: segítünk programokkal felvértezni a karácsonyra kapott táblagépet.
Vágólapra másolva!

Furcsa eszköz a táblagép: önmagában alig jó valamire. Míg egy új számítógépen legalább aknakeresőzni vagy flipperezni lehet, a tabletet előbb be kell lakni. Szánjon fél órát a karácsonyra kapott kütyüre, és segítünk beállítani az új szerzeményt!

Nem áltatjuk, az eleje unalmas lesz. A táblagép legalább annyira személyes tulajdon, mint egy jól belakott laptop, titkokkal teli levelezőfiók. Ennek megfelelően a beköltözés különböző jelszavak megadásával kezdődik, elsőként a wifiével. Akár androidos, akár iOS-es a táblagép, egészen biztosan szükség lesz a Google-fiók jelszavára. Androidos készüléken ezt elég egyszer megadni, és jön vele a Gmail-levelezés, a naptár, a címjegyzék, ha fel van rakva az app, akkor még a Google Drive dokumentumok is. A Drive mellé még nem árt egy Dropbox sem, mert annak remek PC-s kliensével könnyen lehet olyan fájlokat feltölteni, amelyekre szükség lehet a tableten.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az appok teszik igazán egyedi eszközzé a táblagépet

A jelszavas füzetet vagy a Keepass fájlt még nem szabad bezárni. Kell még belőle a Facebook-jelszó, a Twitter-azonosító, a külön jelszó, amit csak a Flipboard használ, a gyártó saját szoftverboltjának kódja. Ez a rész akkor nyúlik túl negyed órán, ha néhány regisztrációt le is kell bonyolítani. Ne szégyelljenek ilyenkor odaülni a PC elé. Igaz, hogy a táblagép a jövő, a poszt-PC eszköz, de e-mailben érkezett igazolólinkeket sokkal gyorsabban lehet lekattintgatni egérrel.

Csodás appok Androidhoz

A jelszavak beírogatása után a táblagép lényegében használatra kész. Lehet rajta appokat letölteni, vásárolni, netezni. Zenehallgatáshoz a Google saját Play Music nevű zenelejátszóját ajánljuk. Máshol ehhez felhőtárhely is jár, nekünk azonban be kell érni a memóriakártyára másolt zenék hallgatásával. A videolejátszók közt a PC-ről ismerős nevek is feltűnnek - például a béta állapotú VLC - de ezek helyett a Dice Player nevű alkalmazást ajánljuk. A szoftver tud bánni a feliratokkal, és érintésparancsokkal könnyen irányítható. És ami a legszebb: ingyenes.

Forrás: [origo]
Teljes gesztusvezérléssel rendelkezik a kényelmes Dice Player

A filmlejátszón megspórolt összegnek rögtön ajánlunk is helyet: a Doggcatcher nevű podcastletöltő alkalmazás ugyan 1080 forintba kerül, ellenben mindent tud. Adást ajánl, fájlokat kezel, a felhasználó kényének és kedvének megfelelően tölt le új műsorokat. PC-s programból sem tudnánk hasonló képességűt mondani. Ingyen letölthető, magyar nyelvű rádióadásokat pedig a magyar Wikipédia megfelelő szócikkének linkjei közül lehet válogatni: a sporttól a gasztronómián keresztül a könyvekig mindenről van adás. A rádióban épp szóló műsor helyett mostantól lehet azt hallgatni főzéshez vagy mosogatáshoz, amire igazán kíváncsiak vagyunk.

Forrás: [origo]
A Filmklub adásait is lehet hallgatni a DoggCatcherrel

Sokáig csak az okostelefonokra és a 7 hüvelyknél nem nagyobb képátlójú tabletekre - és persze az iPadre - volt elérhető a Flipboard nevű remek magazinalkalmazás. A helyzet a napokban változott, már bármilyen androidos eszközre fel lehet rakni a programot. A szoftver azonnal is használatba vehető, de érdemes lapozgatás előtt egy kicsit állítgatni rajta. Sokkal jobb olvasmányokat ajánl, ha a facebookos, twitteres és Google readeres fiókunk is be van kötve bele. Onnantól olyan, mintha rendelkeznénk saját napilappal. Akinek a Flipboard nem válik be, a Google Currents és a Pulse hírolvasókkal tegyen egy próbát. Jelenleg ez a három legjobb hírolvasó program.

Felfegyverezzük az iPadet

Az Apple tabletje teljesen más alapszoftverekkel érkezik, mint az androidos készülékek. Kiegészítőkből azonban hasonlókra van szüksége. Azzal a különbséggel, hogy míg az androidos táblagépekre van jó csevegőkliens, addig az iPad belakását ennek a telepítésével kell kezdeni. A legjobb választásnak az Imo nevű csevegőt tartjuk, amely nem csak Apple-gépekre, hanem akár Blackberryre is elérhető.

Nem kell szoftvert venniük a letölthető műsorok hallgatásához az iPad-tulajdonosoknak. Az Apple Podcasts nevű kliense tökéletesen alkalmas ezeknek a kezelésére. Ráadásul beszél az iTunes programmal is, amiből a legtöbb műsor elérhető. A Flipboard nevű személyes magazinalkalmazást, amit már az androidos alkalmazások között dicsértünk, eredetileg az iPadre írták meg. Hasonló célra jobb program azóta sem készült, így ezt javasoljuk olvasgatós appnak. Ha beválik, akkor pár hónap múlva akár le is lehet mondani a fényképes magazinok előfizetéseit.

Forrás: Flipboard
A Flipboard magazinalkalmazás az egyik legjobb tabletes program

Ahogy az e-könyv olvasó megmutatta, mivé fejlődhetnek tovább az évszázadok óta változatlan papírkönyvek, a tablet ugyanúgy mutatja be, hogyan változik meg a képregény. Két olvasót is javaslunk telepítésre: az egyik a beépített bolttal, ingyenes első számokkal és akciókkal hódító Comixology. A másik pedig az alternatív forrásokból származó, .cbr és .cbz fájlokban megszerzett képregények megnyitására szolgáló Comiczeal.

Médialejátszó mindenképpen kell az iPadre, ha nem csak az iTunes boltból származó videókat akarják vele nézni. Többtucatnyi alkalmazás van, amelyek mind ugyanazt ígérik, így van mivel kísérletezni. Elsőként a GoodPlayer nevű appot javasoljuk, ami a legtöbb formátummal elboldogul. Amennyiben ez beválik, nem kell tovább tallózni.

Forrás: [origo]
Táblagépeken az igazi az Angry Birds

Az iPad vonzereje abból ered, hogy a legtöbb és legjobb játék erre a platformra jön ki. Kemény, a gyakorlott játékosokat is próbára tevő stratégiai játéktól egészen az öt-öt percnyi kikapcsolódást nyújtó egyszerűbb programokig minden elérhető. Tanácsot adni nem is merünk. Karácsony táján az összes gyártó komoly leárazásokkal kampányol, így már egy dollárért is lehet teljes játékot vásárolni.

E-könyvre is jó

A táblagépeken nem csak az internetet lehet böngészni. Elérhető rájuk az Adobe PDF-olvasója, vagy a Goodreaderhez hasonló alternatív olvasóprogramok, így akár az internetről letöltött cikkeket is meg lehet nyitni rajtuk. Az Amazon és a hazánkban szintén elérhető Kobo is adott ki e-könyv olvasót a két legnépszerűbb táblagépes rendszerre. A független megoldásokat kedvelőknek Androidon az Aldiko nevű olvasót, iOS-en pedig a Stanza nevű appot ajánljuk.

Nem kell félni a felfedezéstől

A táblagépek és az okostelefonok közös előnye, hogy nagyon egyszerűen lehet programokat telepíteni rájuk, illetve törölni róluk. A felhasználó adataira utazó alkalmazásokról ugyan lehet hallani a Google Play bolt kapcsán, ám még így is biztonságosabbak a programok, mint az ezernyi forrásból származó PC-s szoftverek.

Ez a biztonság pedig megnyitja az utat a kísérletezés előtt. Nem szívesen foglalnánk állást abban, hogy a vajon Catch.com vagy az Evernote a jobb jegyzetelő alkalmazás. A cikkek elrakására szolgáló féltucatnyi app (Pocket, Instapaper kliensek, Readability kliens) közül sem emelünk ki egyet. Arra biztatunk inkább mindenkit, hogy nézelődjenek. Ha kell egy IMDB kliens, töltsék le azt, ami a legtöbb csillagot kapta. Ha az nem vált be, a következőt. Maximum négy-öt megabájtos programokról beszélünk, a lehetőségek pedig szinte végtelenek.