Ezeket töltse le az új PC-jére!

Vágólapra másolva!
Akár Windows 7-es, akár 8-as számítógépet kapott, néhány szoftverre biztosan szüksége lesz. Összegyűjtöttük a legfontosabb ingyenes programokat a videolejátszótól az alternatív böngészőn keresztül a tömörítőig. A telepítéshez idén is a Ninite.com nevű szolgáltatást ajánljuk.
Vágólapra másolva!

Ha Windows 8-as gépet kapott, nem szükséges külön feltelepítenie a Microsoft ingyenes vírusvédelmi szoftverét, a Security Essentialst, a 8-as verzióban ez eleve megtalálható (míg a Windows 7-re külön le kell tölteni). Ám ha valaki nagyon aggódik az adatai miatt, annak továbbra is érdemes nagyobb védelmi tudású, fizetős biztonsági szoftvereket választania akár a hetes, akár a nyolcas kiadás esetében.

Forrás: AFP/Getty/Mario Tama

A Windows 8 egyik újdonságának számítanak az applikációk, ám ezekből egyelőre olyan gyér a kínálat, hogy a két rendszer közötti különbség nem látványos. Korábbi cikkünkben megmutattuk, hogyan lehet úgy átállítani a rendszert, hogy az eredetileg amerikai felhasználóknak szánt appokhoz is hozzáférjünk. Ha idegesíti, hogy nincs Start menü az új Windowsban, így oldhatja meg a problémát, ezekkel a videókkal pedig könnyen elsajátíthatja az egész rendszer kezelését.

Hagyja az unalmas klikkelgetést!

Idén is a Ninite.com nevű szolgáltatást ajánljuk a gépüket frissen telepítőknek. Bár az oldal angol nyelvű, minden ott elérhető segédprogramból a magyar nyelvű változatot telepíti, ha az elérhető. (Ha valaki a Windows 8 appok miatt már az előző tippünk alapján amerikaira állította át a rendszert, ehhez ideiglenesen vissza kell váltania magyarra.)

A szájton elég kipipálni a telepítendő szoftvereket, a végére érve egyetlen fájlban lehet elérni őket. Ez automatikus telepítő, amely letölti a szükséges állományokat, és beavatkozás nélkül installálja is reklámok és más zavaró tényezők nélkül. Böngészők közül az Internet Explorer alap, a legtöbben a Chrome és a Firefox közül választanak alternatívát.

Forrás: [origo]
A Ninite letölti és telepíti is a szoftvereket

A kommunikációs szoftverek közül is lehet válogatni: elérhető a Skype, amely januártól kiváltja a nyugdíjba vonuló Messengert, de van itt Google Talk és többplatformos Pidgin is. Külön levelezőprogramot szerintünk nem praktikus használni, érdemesebb egy Gmail-fiókba irányítani a többi levelesládában lévő üzeneteket is.

A következő szekcióban a médialejátszó programokon a sor: iTunest csak az Apple-kütyüt birtoklóknak érdemes telepíteniük, a többiek jobban járnak a jól bevált VLC-vel, mivel emellé semmilyen kodekcsomagot nem kell feltelepíteni, mégis lejátszik szinte minden típusú fájlt. Esetleg a Foobar 2000 zenelejátszó még felfér mellé.

Forrás: [origo]
Elég csak kipipálni a Ninite.com-on a szükséges programokat

Flash, .Net, Java és hasonlók: ezek azok a programok, amelyek meghúzódnak a háttérben, de valamikor biztosan szükség lesz rájuk, érdemes mindet feltenni előre a Runtimes szekcióból. Képek szerkesztésére a Paint.net ideális, rendszerezésükre a Google Picasa ajánlható a kínálatból.

Bár az irodai szekcióban a Microsoft Office 2007 is szerepel, ez csak egy lejáró próbaverzió. Ennek ingyenes alternatívái az OpenOffice és a LibreOffice programok, bár ezek kezelőfelülete mérföldekkel van lemaradva a fizetős program mögött. Ha csak alapszintű szerkesztési funkciókra van szükség, a monstrum méretű programoknak mostanra akár a Google Dokumentumok vagy a Zoho online szerkesztők is alternatívái lehetnek.

Forrás: [origo]
A Get Installer gombra kattintva a kiválasztott programokat letöltő fájlt kapjuk meg

A PDF fájlokkal gyakran dolgozóknak a Reader, az ilyeneket csak néha megnyitóknak a SumatraPDF telepítését ajánljuk. Visszatérve a biztonságra: az ingyenes védelmi programok közül a Microsoft Security Essentials szoftverét ajánljuk, mert ez csendben, reklámok nélkül végzi a dolgát. A lista fennmaradó részének alkalmazásai közül a Google Earth, a DVD-k írására is alkalmas CDBurner XP, a Windows 8-as felhasználóknak pedig a Classic Start Menut érdemes kiválasztani, esetleg még a 7-Zip tömörítőprogramot.

Ezt követően nincs más hátra, mint ráklikkelni a Get Installer gombra, elindítani a fájlt, amely a fenti programokat automatikusan feltelepíti. A telepítés ideje a kiválasztott programok száma és a netkapcsolat minősége függvényében változhat, de közben nyugodtan lehet használni a számítógépet.