Fizetős üzenetküldést tesztel a Facebook

Vágólapra másolva!
A közösségi oldal egy dollárt számítana fel az idegeneknek küldött üzenetekért. A LinkedIn üzleti kapcsolati hálózatéhoz hasonló fizetős funkcióval a spamküldést szoríthatja vissza a cég.
Vágólapra másolva!

Még közel sem biztos, hogy a fizetős üzenetküldést bevezetik, a funkciót azonban amerikai felhasználók szűk körénél már teszteli a Facebook. A kísérletbe bevont felhasználók csak egy dollár, vagyis kicsivel több mint kétszáz forintért küldhetnek üzenetet olyan felhasználóknak, aki nem ismerősük. A visszaigazolt felhasználók közötti eszmecsere számukra is ingyenes. Fizetős üzenetekből egy felhasználó hetente csak legfeljebb egyet kaphatnak, havi szinten pedig nem továbbít nekük három ilyennél többet a rendszer - számolt be a BBC brit közszolgálati médium.

Hasonló megoldást alkalmaznak a LinkedIn üzleti közösségi oldalon is, ahol a kéretlen üzenetek visszaszorítása érdekében korlátozták le az ingyenesen elérhető üzenetküldési funkciókat. A Facebook is hasonló okokból döntött a fizetős funkciók tesztelése mellett.

Jelenleg a Facebookon a biztonsági beállításoktól függ az üzenetek sorsa. Van, akinél az idegenektől származó üzenetek is megjelennek a többi között, másoknál ezek az Egyéb nevű mappában landolnak, de ezek teljes blokkolására is lehetőség van. Nyár óta bárkinek lehet @facebook.com-ra végződő címe, amely betöltheti a hagyományos e-mail szerepét is.