SMS-ben küld spamet az Angry Birds klónja

Vágólapra másolva!
Többek közt az Angry Birds és a Need for Speed játékok mobilváltozatainak klónjaiba rejtik reklám-SMS-eket küldő alkalmazásaikat a spammerek.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium híradása szerint a Google Android szoftveréhez számos olyan játék érhető el, amely rejtve levélszemétküldő modult is tartalmaz. A Cloudmark nevű it-biztonsági cég vizsgálatai szerint ilyen spamküldő kódot többek közt az Angry Birds Space, és a Need for Speed Most Wanted című játékok klónjaiba rejtettek a levélszemét terjesztésében érdekelt kiberbűnözők.

A játékok gyakorlatilag csaliként szolgálnak, amelyek a játékok ingyenes verzióinak letöltését kínálják fel a címzettnek. A játékprogramok megbuherált klónjai azonban nem a Google hivatalos piacterén, a Playen, hanem különböző kínai szervereken érhetőek el. A letöltésüket kínáló oldalakon ahhoz is szolgálnak instrukciókkal, hogy miként lehet az androidos okostelefonok védelmi funkcióit manuálisan kiiktatva a külső forrásból származó appokat telepíteni.

Az applikáció aktiválása után kapcsolatba lép egy távoli szerverrel, amely elküldi a programnak azoknak a címzetteknek a telefonszámait, amelyekre spameket kell küldeni SMS-ben. A program a címzettekről esetleg beérkező üzeneteket is megpróbálja törölni, hogy ne lehessen felfedezni titkos működését. A szakértők azt ajánlják a felhasználóknak, hogy ne telepítsenek az Android Playen kívülről származó alkalmazásokat, de még azon belül is érdemes elővigyázatosnak lenni, mert a Google ellenőrzése sem mindig tökéletes.