Gyakoroljon a világvégére!

Vágólapra másolva!
A zombi ellen töltény és balta véd, a rosszindulatú földönkívülieket jó stratégiával lehet elhárítani, az atomháború ellen pedig elég vastag ólomlapokra van szüksége. Gyakorlójátékokat ajánlunk a holnapi világvégéhez.
Vágólapra másolva!

A legtöbb vészhelyzethez van gyakorlópálya, amin fel lehet rá készülni. A pilóták szimulátorba ülnek, hogy kipróbálják, milyen, amikor kigyullad mindhárom motor. A sofőrök technikai pályán gyakorolhatják a jeges úton való vezetést. Világvége ellen viszont számítógépes játékban kell tréningezni.

Tengernyi zombi jöhet

A kortárs popkultúra a zombi apokalipszisre készít fel legjobban. Filmek, videojátékok, de még CDC - ők az amerikai járványügyi hivatal - tanulmány is szól arról, mit kell tenni, ha a lakosság nagyobb része agyat evő élőhalottá változik.

Forrás: Valve
Folyamatos túlerővel kell szembenézni a zombi apokalipszis esetén

A téma kötelező "olvasmánya" a Left 4 Dead széria, amiben a játékos egy négyfős túlélőcsapatba beilleszkedve harcolhat. Szükség van taktikák kidolgozására, együttműködésre, ráadásul gyakran kell mérlegelni, hogy mikor érdemes kihúzni a bajtársakat a bajból és mikor kell elrohanni a horda elől. Érdemes a játékot realista módban indítani, egy-két felsülés lebeszéli az ember a felesleges hősködésről.

A tananyag a Resident Evil játékokkal bővül tovább, ha nem egyszerű zombi apokalipszis következik be, hanem egy profitéhes multicég is érintett benne. Mégiscsak jó, ha az ember nem csak arra szerez rutnint, hogy felmarkolja a töltényeket, hanem az irodákat is átnézi némi terhelő bizonyítékért.

Vérszomjas mutánsokat hozhat az atomháborús világvége

Nem véletlen, hogy az elmúlt tizenöt évben négy Fallout videojáték meg néhány fizetős kiegészítő is megjelent. A sorozat utolsó két eleme, a Fallout 3 és a Fallout: New Vegas a kötelező tananyag az atomháborús világvége esetén. Szerencsére sok idő van elsajátítani az alapokat, amíg a felszín megszűnik sugárzónak lenni, az üveggé olvadt sivatagok kihűlnek, addig van idő lövöldözőset játszani. Persze csak akkor, ha egyáltalán van áram, illetve ha eljutottunk az atombunkerbe.

Forrás: Bethesda
Az idő és a sugárzás sok mindent meg fog változtatni

A túlélő megtanul figyelni a sugárzásra, kerülni a súlyosan sugárszennyezett ételeket, és természetesen rendesen járni orvoshoz. A játék arra is megtanít, hogy attól hogy a világnak vége lett és minden sugárzik, néha még jó fejnek kell lenni a többi megmaradt emberrel. Segítségre mindenkinek szüksége lehet.

És ha marad még idő a világvége előtt, ugyan nézzék meg a Mad Max első, második és harmadik részét. Illetve egy rövid meditációt megér az is, hogy ha a globális kultúra összeomlik, akkor még a bunkerek nyitásakor is sláger lehet a Gangnam Style. Mindenki ezek alapján döntse el, hogy egyáltalán túl akar-e élni.

Nincs garancia arra, hogy a kis szürke emberek jót akarnak

Gondolt arra, hogy a világ kormányai valamit eltitkolnak az emberiség előtt? Előfizetője a Színes Ufónak? Ha attól tart, hogy pénteken megérkeznek a kis szürkék és sugárfegyverrel vágnak rendet az emberek között, akkor az XCOM: Enemy unknown és az Aliens vs. Predator című játékokra kell ráfeküdni. Az előbbi az eljövendő szabadságharc taktikai elemeit lehet kidolgozni. Amikor csak maréknyi ember van és még kevesebb prototípus állapotú ufóirtó fegyver, akkor minden lépést meg kell fontolni. Az utóbbi játék pedig az űrlények ledarálásának gyakorlati oldalát mutatja be.

Forrás: Epic
Csak a láncfűrészes géppuskára hívnánk fel a figyelmet, jelzi, hogy az ufók is sokan vannak

Azt csak remélni tudjuk, hogy a háború stratégiájáért felelős döntéshozók nem játékban fognak gyakorolni. Igazán jó, a földön játszódó, de átfogó, világszintű döntéseket igénylő ufós stratégiai játékot nem is tudnánk mondani. Inkább abban reménykedünk, hogy csak lesz a túlélők közt pár katona is, vagy legalább Warhammer rajongó.

Különösen nagy szívás: világvége az űrben

Az emberiség 2012-re sem jutott el odáig, hogy emberek tömegei lennének folyamatosan az űrben. Ez különösen akkor égő, ha elhisszük Eric von Dänikennek, hogy a maja sírköveken űrhajópilóták láthatók. Az űrben levők aktuális számát egy direkt erre létrehozott oldalon, a Howmanypeopleareinspacerightnow.com-on lehet megtekinteni.

Azért zárjuk ezzel a hat emberrel a cikket, mert az ő felkészülésük a legnehezebb. Ha a Nemzetközi Űrállomásra kerüléskor nem vitték magukkal az ilyen helyzetekben elengedhetetlen Sucking Vacuum nevű társasjátékot, akkor eleve füstbe megy az edzés. Ha valaki előre gondolkodott, akkor a MIT űrállomáson játszódó játékban modellezhetik, milyen az, amikor az űrben beküvetkezik a világvége, szökni kezd az oxigén az állomásról, és egy váratlan fordulattal nincs elég mentőkabin. Kérdésként csak az merül fel, hogy hová menekülhetnek az űrhajósok, ha a Földön sincs minden rendben.