Videojátékszerű harc készíti ki a drónpilótát

drónpilóták, illusztráció
Vágólapra másolva!
Leginkább egy videojátékra hasonlít az amerikai hadsereg robotrepülőinek irányítása, de drónok valódi rakékákat lőnek ki valódi emberekre. Hiába a tökéletes biztonság és a légkondicionálás, a távharc így is tönkreteszi a pilóták idegeit - számolt be a Der Spiegel német hetilap.
Vágólapra másolva!

A német lap egy Brandon Bryant nevű pilótával készített interjút, aki korábban több mint öt éven át dolgozott a Predator nevet viselő amerikai robotrepülők földi irányítását végző különleges egység tagjaként. Az új-mexikói katonai bázis több mint tízezer kilométeres távolságból, légkondicionált helyiségből videojátékhoz hasonlóan vívják valós csatáikat az amerikai harci drónok pilótái.

Bryant a Spiegelnek elmondta, hogy csapattársaival öt éven át egy konténerhez hasonló, ablak nélküli, légkondicionált irányítóhelyiségben dolgozott. Ebben a valódi repülőgépekéhez hasonló, de monitorokkal felszerelt irányítópultokból vezérlik az amerikai légierő pilóta nélküli gépeit. Mivel ezek fedélzetén nem ül emberi személyzet, egy esetleges találat esetén a pilóta nem hal meg, legfeljebb a meglehetősen drága robotrepülő semmisül meg.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Ilyen földi irányítópultból vezérlik a drónokat

Videojátékra hasonlít a drónos bevetés

Az új-mexikói egység biztonságát az afganisztáni harctértől való több mint tízezer kilométeres távolság is garantálja, a valódi harctereken történtek pedig a műholdas átvitel miatt néhány másodperces késleltetéssel jelennek meg a robotrepülők pilótáinak képernyőin. Ez Bryant szerint a lassított felvételhez hasonló látványt kölcsönöz a harctéri eseményeknek. A Spiegelnek nyilatkozó pilóta beszámolt egy esetről, amikor egy Hellfire rakétát lőttek ki egy afgán házra, amely tizenhat másodperces késleltetéssel ér célba. Az utolsó pillanatban a pilóták a monitoron látták, amint a ház mellett egy kisgyerek jelenik meg, de ekkor már nem volt mit tenni - hamarosan a robbanás mindent elborított a monitoron. A ház összedőlt, a gyerek is eltűnt a képről. A már visszavonult, jelenleg 27 éves drónpilóta elmondta, összesen hatezer órát repült pilóta nélküli gépeken, és rengeteg embert látott meghalni a monitorján, pedig korábban eszébe sem jutott, hogy bárkit is meg fog ölni.

Első tüzelése alkalmával, évekkel korábban két embert ölt meg a robotrepülőről indított rakétával, azonban harmadik társuk több perces haláltusáját is végig kell néznie, ami nagyon megviselte őt.

Forrás: AFP/Getty Images/Gary Williams
Forrás: AFP/Getty Images/Gary Williams

A gépre szerelt éjjellátó infravörös kamerákkal nem csak a fegyvereket elrejtő talibán harcosokat, de a forróság elől éjjel a háztetőkre menekülő, esetenként ott szeretkező lakosság életébe is betekintést kaphattak - magyarázta a Spiegelnek. Az akár egész napos repülésre is képes robotrepülők kameráin át sok család életét ismerte meg olyan közelről, mintha maga is ott tartózkodott volna, bizonyos esetekben pedig azokat a személyeket kellett a gépről lelőnie, akiknek az életét napokon vagy heteken át megfigyelte - Bryant elmondása szerint sokszor példás családapaként viselkedő harcosok is gépe célkeresztjébe kerültek, ami nagyon megterhelő volt számára.

Lenézett állás a drónpilótáé

A férfi saját bevallása szerint csak azért ment katonai egyetemre, mert ott ingyenes volt az oktatás, a jó felvételi eredményeinek köszönhetően pedig a hírszerző részleghez került. Itt megtanították neki a robotrepülők irányítását, amelyeken kvázi másodpilóta szerepét töltötte be, aki földrajzi és időjárási információkat gyűjt a missziók során. A Spiegelnek Brandon Bryant elmondta, hogy évekkel korábban, amikor megkezdte munkáját az Irakban és Afganisztánban is bevetett drónokon, pozíciója a hadseregen belül nem volt túl jó: a drónpilóták többségét gyáva gombnyomogatónak tartották a harctereken ténylegesen jelen lévő katonák. A tisztség annyira népszerűtlen volt a légierőnél, hogy nyugdíjas pilótákat kellett toborozni a hiányzó személyzet pótlására.

Forrás: AFP/USAF
Forrás: AFP/USAF

A Predator továbbfejlesztett változata a Reaper robotrepülőgép

Bryant végül annyira megutálta munkáját, hogy végleg otthagyta a drónvezérlő központot, mivel szabadidejében sem volt képes elszakadni munkájától, ami miatt barátnője is szakított vele. Távozását követően a katonai kiképzésekhez hasonló túlélőtréningeket szervez privát jelentkezőknek, mivel úgy véli, ezzel a tevékenységgel inkább menthet emberi életeket, mint korábbi foglalkozásáva..