Elkészült a legjobb gondolatvezérelt robotkar

Vágólapra másolva!
Az első agyhullámokkal vezérelhető robotkar egy 53 éves amerikai nő életét könnyíti meg, akinek a teste a nyakától lefele teljesen megbénult.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium híradása szerint az amerikai Jan Scheuermann teste tizenhárom évvel korábban bénult le egy agyműködésbeli rendellenesség következtében. A nő életét azonban jócskán megkönnyíti a legújabb amerikai fejlesztésű robotkar, amelyet gondolataival tud vezérelni. Ennek megvalósításához Scheuermann agyába két darab, néhány milliméter nagyságú szenzort építettek be, amelyek mintegy kétszáz agysejtjének elektromos tevékenységét tudja vizsgálni.

Az agyhullámokat a robotkart - amelyről a BBC képet is közölt - vezérlő komplex számítógépes rendszer képes konkrét utasításokra fordítani: így elég a felhasználónak arra gondolnia, hogy mondjuk ki akarja nyújtani mechanikus karját, vagy megszorítaná mesterséges tenyerét, az eszköz magától végrehajtja ezt. Az eszközt elsőként kipróbáló nő a gyakorlás második napján képes volt elsajátítani a gondolatvezérlést, mintegy 14 héttel kéesőbb pedig már precíz mozdulatok elvégzését is tudja koordinálni. A brit Guardian napilap videót is közölt a robotkarról.

A BBC beszámolója szerint a nő mostanra csaknem olyan készséggel tudja használni műkezét, mintha az valódi lenne. A BBC-nek a robotkezet kifejlesztő Pittsburghi Egyetem professzora, Andrew Schwartz elmondta, hogy korábban még egyetlen gondolatvezérelt robotkart sem lehetett ennyire természetesen vezérelni.