Vágólapra másolva!
Visszavonták benyújtói az internetcenzúrával fenyegető javaslatot a  Nemzetközi Távközlési Egyesület dubaji világkongresszusán. Később még előkerülhet a kérdés.
Vágólapra másolva!

Meghátrált az Oroszország vezette koalíció, mégse bocsátják szavazásra a dubaji WCIT kongresszuson az országoknak kiterjedtebb internetszabályozási lehetőséget adó javaslatot - adta hírül a Reuters hírügynökség. A javaslat ellen az Egyesült Államok, az EU országai és Kanada is felelmelte a hangját. Az internetcenzúrával fenyegető javaslatnak azonban támogatói is voltak: Oroszország mellett Kína és több arab ország is szerette volna új internetszabályozási lehetőségekhez jutni.

Az orosz javaslat lehetőséget adott volna az országoknak internetcímek tiltására, amire most csak azok az országok képesek, amelyek kiépítettek országos netszűrő rendszert. Ráadásul az internetcímek regisztrációját kivenné a javaslat az amerikai kereskedelmi minisztérium alá tartozó Icann nonprofit szervezet kezéből.

"Ezek a kérdések továbbra is fel fognak merülni a tárgyalások során ilyen vagy olyan formában a konferencia végéig" - mondta Terry Kramer, a konferencián résztvevő amerikai küldött a Reuters hírügynökségnek. Egy néve elhallgatását kérő küldött szerint több hasonló jellegű javaslat van még, így lehet, hogy a mostani visszavonulás csak taktikázás volt. A konferencia december 14-én, pénteken ér véget.

Az Nemzetközi Távközlési Egyesület ritkán szervez világkongresszust. A jelenleg is zajló tárgyalások célja a World Wide Web megszületése és az internet elterjedése előtt elkészített 1988-as távközlési szabályozás frissítése. Az internetcenzúra mellett még az internetes távközlés áráról is döntenek a héten, erről korábbi cikkünkben olvashat.