Üzemzavar volt a Facebookon

Vágólapra másolva!
Hétfő éjfél tájékán Európa-szerte problémássá vált a közösségi oldal elérése: a Facebook sok magyar felhasználó számára sem töltődött be, bár külső programból chatszolgáltatása elérhető maradt.
Vágólapra másolva!

Az internetes szolgáltatások üzemzavarainak vizsgálatára lehetővé tevő Down for everyone or just me szolgáltatás éjfél környéki üzenete szerint a Facebook.com webcím nem létezik az interneten. A hibaüzenet arra enged következtetni, hogy a közösségi oldal szerverét és webcímét összekötő DNS bejegyzés körül lehet valami gond. Egy másik, Pingdom nevű diagnosztikai szájt szerint azonban szerint amerikai címekről betölthető a Facebook.

A Facebook hivatalosan még nem erősítette meg, hogy a közösségi oldal elérésével problémák vannak. A Down Right Now ellenőrzőoldal szerint azonban a felhasználói bejelentések és a twitteres mikroblog bejegyzések szerint sem érhető el az oldal Európa-szerte. A nagy problémák magyar idő szerint éjjel 11 óra környékén kezdődtek, de már a délután során is volt egy apróbb kihagyás.

A Mashable technológiai blog beszámolója szerint a leállás egyes amerikai felhasználókat is érint, de a tengerentúlon sem mindenki számára elérhetetlen a szájt. Egyes felhasználók csak az oldalra feltöltött képeket nem tudják elérni. Meglepő módon a Facebook chatfunkciója, ha külön programból - például Pidgin csevegőkliensből - érik el, a leállás ellenére problémamentesen működik.

Kedd hajnalban háromnegyed egy körül az oldal a legtöbb felhasználó számára elérhetővé vált.