Lopakodni fognak a jövő drónjai

Vágólapra másolva!
Dollármilliárdos titkos költségvetésből fejlesztik az amerikai légerőnek a jövő lopakodó, sugárhajtású robotrepülőit. A pilóta vezette vadászgépeket jobban szeretik, de a drónok hatékonyabbak.
Vágólapra másolva!

Az Egyesül Államok drónhadserege sikeres küldetések százait tudhatja maga mögött Afganisztánban, Szudánban és Jemenben. Vannak azonban feladatok amelyekre a jelenlegi robotrepülők nem alkalmasak. Rosszul felfegyverzett, modern légierővel és légvédelemmel nem rendelkező országok ellen bevethetők, ám akár egy vadászrepülőgép is elég, hogy rendet vágjon a drónok között.

Az amerikai légierő hivatalos álláspontja az, hogy a fejlett hadseregek ellen továbbra is szükség van vadászpilótákra és bombázókra. A háttérben azonban zajlanak a fejlesztések: a Lockheed Martin és a Norhrop Grumman katonai beszállítócégek nagy erővel dolgoznak lopakodó képességekkel rendelkező drónok létrehozásán - adta hírül a Wired technolgóiai magazin. A titkos projekt létezésére az Aviation Week újságírója, Bill Sweatman szerzett bizonyítékokat. Az újságíró szerint a programon dolgozik John Cashen, a B-2 lopakodó bombázó egyik atyja is.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Drónpilóták a munkahelyükön: a távvezérelt repülők átalakították a hadviselést

A titkos forrásokból fejlesztett, felfegyverzett drónok lehetnek a távirányítású csatarepülők következő generációja. A program évi 35 milliárd dollárba kerül Amerikának. Az információ azért lényeges, mert korábban az amerikai légierő leépíteni látszott a drónkészletét. A csapásmérő Reaperekből egyre kevesebbet rendeltek, lemondtak az MQ-X nevű sugárhajtású drón fejlesztéséről, és feladták a harminc éves drónfejlesztési tervet is.

A Wired magazin Danger Room című katonai blogja szerint a gyorsan változó helyzet annak is köszönhető, hogy a légierőn belül nagy az ellenállás a drónokkal szemben. Személycserékre is szükség volt arra, hogy a mostani, többé-kevésbé drónbarát légkör kialakuljon. A többi fegyvernem jobban szereti a robotrepülőket, a gyalogság és a haditengerészet is új robotfegyvereket vásárol.