Ezeket a kódokat látnánk szívesen feltörve

titkosírás, Kryptos szobor a CIA, főhadiszállása előtt
Vágólapra másolva!
Titkosítás rejti egy hírhedt sorozatgyilkos üzeneteit, egy óriási aranykincs lelőhelyének a paramétereit, egy földöntúli füveskönyv tartalmát. Összegyűjtöttük a legizgalmasabb titkokat, amelyeket évtizedek óta nem sikerül megfejtenie senkinek, az első helyre egy magyar rejtélyt tettünk.
Vágólapra másolva!

Egy régi iratban sokféle szöveget lehet találni. Előre nem is mindig lehet tudni, hogy a kódex egyszerű gazdasági számadást, háztartáskönyvet, apokrif evangéliumot vagy egy ismeretlen titkos társaságot rejt-e.

Feltörték a szabadkőművesek titkait

A múlt ősszel négy kutatót olyan szerencse ért, hogy a szabadkőművesek rituáléit behatóan ismerő, azokat részletesen leíró ismeretlen csoport kódolt naplójára bukkantak. A megfejtés módjáról a Wired amerikai technológiai magazin írt részletes cikket, amiből kiderül, hogy számítógépes nyelvészeti célszoftver, a titkos társaságok belső életét ismerő tudós, és jó adag szerencse is kell egy ilyen áttöréshez.

A szabadkőműves kód megtörése után is maradt még dolguk a tudósoknak. A XVIII. és XIX. században több száz titkos társaság működött, amelyek jellemzően saját kódokkal, rituálékkal és érdeklődési területekkel rendelkeztek. Az emberiség titkos történetét ráadásul több olyan rejtjel is rejti, amelyeket csak egy-egy dokumentumhoz használtak. Összegyűjtöttük - szigorúan szubjektív szempontok alapján - melyik lenne az az öt híres rejtjel, amelyet a legszívesebben látnánk megfejtve.

5. A Zodiákus-gyilkos levelei

A Zodiákus-gyilkos néven emlegetett amerikai bűnöző úgy viselkedett, mintha csak egy Batman-képregényből vagy egy hollywoodi thrillerből lépett volna elő. A hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején tevékenykedő sorozatgyilkos levelezést folytatott a róla cikkező újságokkal. A lapoknak olyan rejtjelekkel írt szövegeket is küldött, amelyeknek nagy részét a mai napig nem fejtették meg. A Zodiákust sohasem fogták el, 2004-ben pedig inaktív státuszba tették az ügyet az amerikai hatóságok.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Zodiákus-gyilkosnak öltözött színészek egy kiállításon; nem lehet elfelejteni az ismeretlen gyilkost

A Zodiákus-gyilkos három megfejtetlen levele különböző hosszúságú. Az egyik üzenet 304 karaktert tesz ki, erre több megfejtés is ismert. A legrövidebb szövege azonban csupán 13 karakter hosszú, és a szövegkörnyezet alapján arra lehet következtetni, hogy ebben a nevét árulja el a gyilkos. A rejtjel érdekessége abban rejlik, hogy a megfejthetetlen üzenetekkel, egyedi aláírással az ismeretlen tettes évtizedekre inspirációt nyújtott a krimiíróknak.

4. Kryptos

A Kryptos nevű rejtjel nem tekint vissza évszázados múltra: alig 22 éves, mégis komoly érdeklődés övezi. Az elnevezés egy szobrot takar, amelyet az Egyesült Államok-beli Langleyben, a Központi Hírszerző Hivatal, vagyis a CIA főhadiszállásának kertjében helyezett el Jim Sanborn szobrász. Az amerikai művészt a CIA 1990-ben nyugdíjba vonuló rejtjelezőfőnöke, Edward Scheidt segítette, ez garantálja, hogy a megfejtéssel próbálkozóknak ne egy egyszerű betűcserén alapuló Caesar-kóddal kelljen megküzdeniük.

Forrás: Wikipedia
A CIA kertjében áll, még sincs teljesen megfejtve a Kryptos

A megfejtést nehezíti, hogy a kódolt szöveg hibákat is tartalmaz, illetve volt már arra is példa, hogy karakterek hiányoztak a szövegből. A Kryptos négy rejtjelszövegéből mindössze hármat sikerült megfejteniük a próbálkozóknak az elmúlt húsz év folyamán. Leghamarabb az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kódtörői értek célt 1992-ben, ám erről egészen 2000-ig nem szólt senkinek az ügynökség. A megfejtett szövegekkel nem értek sokat a kódtörők: az első szöveg egy rövid mondat, a második egy koordinátát közöl, ami a CIA épületen belül található, a harmadik pedig Howard Carter Tutankhamon sírjának feltárásáról szóló könyvéből vett részlet, kicsit átírva.

A Kryptosszal való próbálkozáshoz egyébként nem kell elutazni Langleybe, a szobrok szövege elérhető az interneten. A megfejtéssel próbálkozókat pedig egy több mint kétezer taggal rendelkező, változó aktivitású levelezőlista segíti.

3. Beale-papírok

Körülbelül egy tonna arany és 1900 kilogramm ezüst várja a megtalálóját Santa Fétől északra elásva. A kincs pontos helyét a Beale-papírokon található, három rejtjellel titkosított szöveg árulja el. Az állítólag az 1800-as évek elején készült szöveget 1885-ben hozta nyilvánosságra a papírok akkori gazdája. A kincskeresőknek csak a második rejtjelet sikerült megfejteniük, annak az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozata volt a kulcsa. A pontos helyet eláruló kódszövegek egyelőre sértetlenek.

Forrás: Wikipedia
Közel 14 milliárd forintot ér a Beale-kód megfejtése

A Beale-féle kincset senki sem találta meg a szöveg nyilvánosságra kerülése óta eltelt száz évben, pedig a keresők lelkesedésére nem lehet panasz. Ásókkal felszerelt csapatokat még a kilencvenes években is tartóztattak le Bedford megyében. 1982-ben ugyan megjelent egy elemzés, amely szerint a Beale szöveg hamisítvány. Joe Nickell szkeptikus tudós elemzése szerint a anakronisztikus kifejezések árulják el a hamisítást, amit valószínűleg James B. Ward, a rejtélyt nyilvánosságra hozó barát talált ki. Ha a szkeptikusok tévednek, akkor 13,9 milliárd forintnyi nemesfém rejtőzik valahol a földben.

2. Voynich-kézirat

A felfedezője után nevezték el a világ egyik legkülönösebb kódexét, az 1400-as évekből származó Voynich-kéziratot. A kis növényhatározóra hajazó, kéziratos könyv ismeretlen írással rögzített szöveget tartalmaz, és nagyobbrészt olyan növényekről készült illusztrációkat, amelyekhez hasonlókat nem találni a Földön. Nem meglepő, hogy felkeltette a kódtörők és a tudósok érdeklődését a nem eviláginak tartott irat.

Forrás: Wikipedia

Viccnek durva lenne: szép kézírás jellemzi a Voynich-kéziratot

A szöveget valószínűleg betűírással írták: 20-30 ismétlődő jel teszi ki a könyv nagy részét, és csupán pár ritkán előforduló egyedi szimbólum található a kézirat 170 ezer betűje között. A digitális munkát megkönnyítendő, betűkódolást is feltaláltak a furcsa betűkhöz a megfejtéssel próbálkozók. A rejtjelszövegen elvégzett vizsgálatok szerint a szöveg egyes jellemzői hasonlítanak a valódi nyelveken írt szövegekre. Vannak azonban olyan jellemzők is - például a hosszú szavak hiánya, a karakterek szavakon belüli helye - amelyek teljesen váratlan módon alakulnak. Ha azonban hamisítvány, akkor ördögien okos munka. Az írásszakértők szerint az ismeretlen írnok gyakorlott volt a kódban, lendületesen, kevés javítással rendelkező szöveget alkotott.

Az 1912 óta ismert iratba pont száz éve törik bele a megfejtéssel próbálkozók bicskája. Pedig az érdeklődés komoly az irat iránt: az NSA több kódtörője is megpróbálkozott a szöveggel. Egyikük, Mary D'Imperio hosszú tanulmányt is szentelt a témának, amely ingyen elérhető az ügynökség honlapjáról. A Voynich-fejtőknek internetes csoportjaik, levelezőlistáik és folyóiratuk is van.

1. Rohonci-kód

Magyar vonatkozása miatt került a lista elejére a Rohonci-kódexben található, ismeretlen nyelven, ismeretlen betűkkel írt szöveg. Míg a Beale-kód megfejtése csak az amerikai milliomosok számát növelné, ez az irat országunk történetéről fog vallani, ha egyszer valakinek sikerül megtalálnia a kód nyitját. A valószínűleg valamiféle keresztény történetet, apokrif evangéliumot tartalmazó kódex megfejtésével többen megpróbálkoztak, de még senki sem járt sikerrel. Egyes vélemények szerint hamisítvány a kódex, de ezt sem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani.

Forrás: Wikipedia
Bibliai és apokrif történeteket rejthet a Rohonci-kódex

A kódex nyelve ismeretlen, ábécéje közel nyolcszáz jelet tartalmaz, így valószínűsíthető, hogy nem betűírással készült a szöveg. A kötet illusztrációi vallásos, katonai és egyéb jeleneteket tartalmaznak, gyakran úgy, hogy a képen több vallás szimbólumai is megtalálhatók. Az elmúlt évek kutatásai során a szöveget sikerült mondatokra tagolni, sőt Király Levente Zoltán egy fejezetekre tagolt, fejezetcímekkel rendelkező szövegrészletet is azonosított. A kutató Tokai Gáborral együttműködve folytatta a kódex megfejtését, a kód feltörésével állításuk szerint elkészültek, ám a megfejtést még nem publikálták.

Aki a listánk első helyén szereplő Rohonci-kódról bővebben olvasna, annak Láng Benedek 2011-es könyvét ajánljuk, amely a történész saját, sikertelen megfejtési próbálkozásának krónikája.

Töretlen kóddal tele a padlás

A listánk semmiképpen sem teljes. A Wired cikke is megemlékezik arról, hogy a titkos társaságok iratainak nagy részét olyan kódok védik, amelyeket a mai napig nem fejtettek meg. Vannak továbbá olyan kódtörőknek szánt próbafeladatok és fejtörők, amelyek a mai napig feltöretlenül maradtak: Alexander D'Agapeyeff 1939-es tankönyvi példának szánt kódja vagy az állítólag Richard Feynmannak készített, Los Alamosból származó három kódszöveg példa erre.

Végül pedig olyan kódok is vannak, amelyeket nem is kódnak szántak. A krétai lineáris-A írás vagy a phaisztoszi korong nevű, mínószi kultúrából ránk maradt szöveget tartalmazó 15 centiméteres agyagkorong a maga korában tökéletesen olvasható lehetett. De több ezer évvel a kitalálóik eltűnése után az írások már kódként működnek. Olyan kódként, aminek a feltörésére egy élet is kevés lehet.