Jövőre érkezik a hajlítható mobil

hajlítható kijelző
Vágólapra másolva!
Jövőre piacra dobhatják az első összehajtható, zsebbe gyűrhető mobiltelefont. A sci-fik által ígért technológia megvalósításán féltucatnyi cég dolgozik, de valószínűleg a Samsung lesz a nyertes.
Vágólapra másolva!

Kezdetben csak a sci-fi filmek ígérgettek összehajtható, zsebbe gyűrhető elekronikus eszközöket, de aztán beálltak a sorba a mobilgyártók is. Több mint tíz éve mutogatják hajtogatható, felcsavarható telefonjaik prototípusait. A legújabb ígéret szerint jövőre megjelenhetnek az első hajlékony strapamobilok.

A hajlítható OLED kijelzőkben látja a jövőt a Samsung. Bízik abban, hogy a gyűrődést jól bíró mobilok népszerűek lesznek világszerte. A Samsung sajtószóvivője szerint az új felépítésű kijelzővel szerelt készülékeket össze lehet majd hajtani, fel lehet csavarni, és sokkal strapabíróbb is lesz az új megjelenítő.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pQ548FLdk5tRAbNF
A tavalyi CES szakkiállításon minden gyártó hajlékony kijelzőt állított ki

A BBC által összegyűjtött pletykák arról nem szólnak, hogy melyik cég tud elsőként a piacra dobni hajlékony telefont. Az LG, a Phillips, a Sharp, a Sony és a Nokia is hajt az elsőségre. A legtöbben mégis a világ egyik legnagyobb mobilgyártójává nőtt Samsungra teszik a voksukat.

A teljesen hajlékony készülékekhez olyan alaplapok és borítás is kell, ami bírja a gyűrődést. Az ipar a hatvanas évek óta, ekkor jelentek meg az első hajlítható napelemtáblák, dolgozik ilyen alapanyagokon. A Phillips 2005-ben mutatta be az első felcsavarható kijelzőt.

Forrás: Agfa
A kijelző után az elektronikát is strapabíróvá kell tenni

Már az első Kindle e-könyv-olvasóban is merev hátlap nélküli, hajlítható kijelző volt - írja a BBC. A eszköz elektronikáját azonban még rugalmatlan, hagyományos alaplapra szerelték, így a vásárlók nem tapasztalhatták az új kijelző előnyeit. Az e-papír megjelenítőt kidolgozó E-ink szerint több mint 30 millió kijelzőjük van a felhasználók kezeibe. A legrégebbi működő példányokat még 2006-ban adták el.

Készül a színes és a hártyavékony kijelző

Az E-ink mellett a koreai LG és a brit Plastic Logic is dolgozik a rugalmasan alakítható kijelzőmodulok elterjesztésén. Az utóbbi cég már színes megjelenítésre képes kijelzőt is gyártott, igaz a színek leginkább a színes napilapok papírjárán láthatókra emlékeztetnek.

A jövő kijelzője pedig még az e-papírnál is vékonyabb lesz. A Cambridge Egyetem két kutatója egy szénatomnyi vastagságú grafénból tervezi megcsinálni a hajlítható kijelzőt. A kutatásban érdekelt a finn Nokia mobilgyártó is. Érdeklődésük pedig érthető, a grafén az elektronika egészét megváltoztahtatja. Az anyag arra is alkalmas, hogy hajlékony akkumulátor készüljön belőle.