Húsz év után sem halt ki az SMS

Vágólapra másolva!
Boldog karácsonyt kívánt a húsz évvel ezelőtt kiküldött első szöveges üzenet írója: a technológia kiötlői nem gondolták, hogy az SMS-t a végfelhasználók is használni fogják.
Vágólapra másolva!

A rövid szöveges üzenetek küldését biztosító mobiltelefonos megoldás már 1988-ban létezett, ekkor vált a GSM technológia részévé. A szabvány kidolgozásában résztvevő svéd Ericsson cég közleménye szerint az első SMS-t 1992. december 3-án küldték ki az Egyesült Királyságban, és csupán az állt benne (angolul): "Boldog karácsonyt!"

Az Ericsson szerint az SMS-t eredetileg arra találták ki, hogy a telefonhasználókat új hangpostaüzenetek érkezéséről értesítsék. Végül azonban a felhasználók egymás közötti kommunikációra is elkezdték használni az egyébként szokatlan, számgombok nyomkodásával elérhető szövegbevitelt. Nem volt azonban robbanásszerű az SMS népszerű, 1995-ben világátlagban egy átlagos mobilozó csupán 0,4 darab üzenetet küldött telefonjáról egy hónapban. Az SMS áttörését a feltöltőkártyás mobilelőfizetések megjelenése hozta meg, mivel az egy üzenetbe sűrített információk továbbításának költsége alacsonyabb volt a percdíjaknál.

Forrás: AFP

A szöveges üzenetek írásának megkönnyítéséhez a kilencvenes évek végén kidolgozták a beírandó szavakat megjósoló prediktív szövegbevitelt. 2001-ben megjelent az SMS képet és hangot is tartalmazó utódja, az MMS, bár ez már nem aratott akkora sikert, mivel a mobilinternet elterjedésével az e-mailt sokkal praktikusabban lehet használni. Ez a probléma az okostelefonok megjelenésével gyakorlatilag megszűnt, azokon már teljes képernyős billentyűzet jelenik meg.

Ugyanakkor az SMS továbbra sem halt ki - tavaly világszerte 10 trillió darab üzenetet küldtek el világszerte -, mivel biztosabb kommunikációt biztosít az e-mailnél, az üzenetek megérkeztéről pedig tájékoztatást is kap a küldő. Elérhetők olyan havidíjas díjcsomagok, amelyek korlátlan számú SMS elküldését teszik lehetővé: a rövid szöveges üzenetek továbbítása ugyanis kevésbé terheli a mobilhálózatokat a mobilinternetnél. Nem csoda, ha sokan még alvás közben is üzeneteket küldözgetnek.

Bár a mobilinternet széles körű elterjedése nyomán az SMS népszerűsége csökkent, a technológia sok évig használatban maradhat például parkolás fizetéséhez vagy autó-, és lakásriasztó berendezések kommunikációs formájaként, illetve internetes szolgáltatások hitelesítő megoldásaként.