Vágólapra másolva!
Gigapixeles fotó készült a világ egyik legérdekesebb számítógépéről, Charles Babbage brit feltaláló differenciálgépéről. A bonyolult matematikai műveletekre alkalmas gépről több mint ötezer képből raktak össze óriásfotót. 
Vágólapra másolva!

Babbage differenciálgépének már a története is érdekesebb, mint az átlagos PC-ké. A brit feltaláló ugyan képes volt arra, hogy a működőképes gépet megtervezze, a korának műszaki színvonalán azonban csak nagyon drágán lehetett volna megépíteni a masinát. Amire pedig a lehetőség adottá vált, jóval okosabb gépeket is terveztek. Százötven évnek kellett eltelnie, hogy a Difference Engine No. 2 nevű tervet megvalósítsák. A nyolcezer apró mozgó alkatrészből álló számológép megkonstruálása még a kétezres években is jelentős időt vett igénybe.

Forrás: xRez
Csak két példányban létezik Babbaga mechanikus számológépe (a képre kattintva elérhető a gigapixeles fotó)

A gép tudása csekélynek tűnhet egy mai tudományos számológéphez képest, de az 1840-es évek végén a mágiával lettek volna határosak a képességei. A tízes számrendszert használó gép képes polinomfüggvények táblázatait kiszámolni, amellyel számos matematikai probléma megoldható.

A második differenciálgép megtervezése után Babbage egy általánosabb képességekkel rendelkező mechanikus számítógép terveivel kezdett foglalkozni. Az analízisgép (analytical engine) sosem készült el, tervekben sem maradt meg. Az alternatív történelmi regények és a "mi lett volna ha" problémák szerelmeseinek marad a kérdés, hogy ha elkészül, elindulhatott-e volna a számítástechnika forradalma száz évvel korábban.

Forrás: xRez
Nyolcezer apró alkatrészből áll össze a számológép (a képre kattintva elérhető a gigapixeles fotó)

Az ősszámológép körüli modern kori történések adományokból és civil kezdeményezésből történtek. A gépet a Microsoft korábbi vezető technológusának, Natha Myhrvoldnak adományából tudták tíz év alatt megépíteni. A gigapixeles fotózás pedig az xRez Studio vállalta magára. A gép négy oldaláról összesen több mint ötezer kép készült különböző fókuszbeállításokkal. A fotózást egy robot vezérelte állvány végezte, az xRez szakemberei ennek a robotnak a beállítását végezték.