Drága lesz a Microsoft profi táblagépe

Vágólapra másolva!
Kétszázezer forintnak megfelelő áron kerül a boltokba Amerikában a Microsoft Surface Pro legolcsóbb változata. A laptoppal egyenértékű, Windows 8-as táblagéphez alapból a billentyűzetként funkcionáló kijelzővédő tok sem jár.
Vágólapra másolva!

A vállalat első, saját márkanevén piacra kerülő számítógépéből idén karácsonyra csak az olcsóbb, Surface RT nevű típus jelent meg, de az is csak bizonyos országokban kapható. A Surface RT a hagyományos táblagépekhez hasonlóan mobilprocesszorral rendelkezik, így hosszú akkumulátoros üzemideje van, ám nem képes hagyományos windowsos programok nem, csak az új Windowsra írt applikációk futnak.

Forrás: Microsoft

Ezzel szemben a januárban megjelenő Surface Pro teljes értékű számítógépként is megállja a helyét, mivel belsejében Intel Core i5 lapka működik, amely a régebbi szoftverekkel is kompatibilis. A Microsoft táblagépének profi változata jóval drágább is lesz: a 64 gigabájtos háttértárral szerelt változatáért is nettó 900 dollárt, vagyis mintegy kétszázezer forintot kér majd el az amerikai boltokban. A nagyobb, 128 gigabájtos meghajtóval szerelt változat ezer dollárba, vagyis közel 220 ezer forintba kerül majd a tengerentúlon. A Surface táblagépeket a Microsoft egyelőre hivatalosan nem árulja Magyarországon.

Mindkét készülékhez további száz dollárért, vagyis nettó húszezer forintért lehet megvenni egy képernyővéő tokként is funkcionáló, lehajtható billentyűzetet. A Pro verzióhoz emellett alapból mellékelnek egy digitális tollat is, amivel rajzolni, vagy jegyzetelni is lehet. A drágábbik változat ugyan nehezebb és vastagabb hagyományos társánál, de ez egy nagy teljesítményű notebookot is képes kiváltani.

A BBC brit közszolgálati médium beszámolója szerint Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója a vállalat részvényesei előtt tartott beszédében utalt arra, hogy talán már korábban piacra kellett volna dobni a saját tableteket.