Túl okos és túl buta a mobilos fényképezőgép

Samsung galaxy fényképező
Vágólapra másolva!
Az Androidot futtató csúcsfényképezőgépen böngészni, e-mailezni és játszani is lehet. Kipróbáltuk, mi értelme van annak, ha egy digitális kamerába beépítenek egy komplett okostelefont.
Vágólapra másolva!

"Persze, majd amikor lesz egy háromszázas zoomlencse a telefonodban!" "Aha, amikor majd telefon kerül a fényképezőgépbe" - ehhez hasonlókat mondtak gúnyosan azok, akiknek minden célfeladatra külön eszközük volt: a mobilon csak telefonáltak, a digikamerával csak fotóztak, zenét pedig csak iPodon hallgattak. Bár a Samsung nem elsőként dobott piacra androidos digitális kamerát, a Galaxy az első olyan modell, amelyet egy gyártó már széles körben hirdet, mobilszolgáltatóktól pedig részletre is meg lehet venni.

Súlya van a marokkamerának

A Samsung Galaxy Camerát kézbe véve 305 grammos súlya tűnik fel elsőként: gyakorlatilag olyan nehéz, mintha egy kompakt kamerát összefognánk egy okostelefonnal, de ettől nagyon komoly szerkezetnek tűnik. Ezt a benyomást erősíti meg a hátoldalon lévő 4,8 hüvelykes képátlójú - vagyis a Galaxy S III okostelefonnal azonos méretű - érintőkijelző is. Ha az előlapjából nem lógna ki egy 21-szeres optikai zoomot kínáló optika, akár meghízott okostelefonnak is nézhetnénk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Könnyű stabilan tartani a 300 grammos kamerát

Kényelmetlenséget csupán a készülék ergonómiája okoz. Használat közben könnyű véletlenül megnyomni az érintőkijelzőt, miközben az ember a zoomot állítja vagy az elsütőgombbal bíbelődik. Dühítő azért elveszteni egy jól beállított képet, mert a kamerát megmarkolva a menüben való visszalépés ikonját sikerül megnyomni: a megszokáson túl nincs módszer arra, hogyan lehet elkerülni az ilyen hibákat. Talán az segítene, ha a Galaxy Camera következő generációjába eretnek módon valamivel kisebb méretű kijelző kerülne, és kialakítanának egy olyan peremet, ahol stabilan rá lehet markolni a fényképezőgépre.

Várj, appot kell cserélnem!

Az androidos fényképezőgép saját kameraszoftvere meglepően sokoldalú. Automata üzemmódban jól sakkozik a beállítási lehetőségekkel, manuális módban pedig minden lényeges paramétert enged állítani. A kijelző felét ilyenkor ugyan elfoglalja az objektívek beállítótárcsáira hajazó virtuális felület, ám még így is elég gyorsan lehet használni a gépet. A kameraalkalmazás témamódjai között számos kedvelt fotótrükk megtalálható: van az éjszaka fénycsíkot húzó autókhoz, van tűzijátékhoz, panorámakészítéshez, sziluettfotózáshoz való vagy a fátyolszerűen megdermedő vízesések fotózását megkönnyítő beállítás is.

Forrás: Szedlák Ádám [origo]
Becsapósak a témamódok, a panorámakészítő pocsék minőséget produkál (a teljes panorámát itt nézheti meg)

Nincs azonban előírva, hogy csak a gyári kameraalkalmazást lehet használni. Aki az okostelefonjához vásárolt már fotós alkalmazásokat, az a Galaxy Camerára is letöltheti azokat, sőt arra is van lehetőség, hogy a fényképezőgépen keresztül vásároljunk. A panorámaképeket készítő móddal elégedetlen felhasználók pár száz forint ellenében a gépre tölthetik a Pano nevű appot. Aki pedig nem csak találomra akar képeket csinálni a lassan a sötétbe burkolózó városról vagy a napfelkeltéről, az felrakhatja a Golden Hourt, amely kiszámolja a napkelte és a napnyugta időpontját. Végtelen lehetőség van az okos-fényképezőgépek szoftverrel való felszerelésében.

Forrás: Szedlák Ádám [origo]
"Igazi" fotót és filterekkel telerakott instagramos képet is lehet csinálni a Galaxy Camerával

Az appok jelentik azonban a Galaxy Camera használatának legfontosabb buktatóját. A speciális gombokat egyelőre nem kezeli mindegyik androidos alkalmazás, hiszen azokat eddig csak hagyományos okostelefonokhoz készítették. Hiába van például zoomlencse a gépben, az Instagram nem tud vele mit kezdeni. A közelítés és távolítás gombbal az értesítések hangerejét lehet szabályozni a programban. Még furcsább tüneteket produkál a Pano nevű alkalmazás, amely a dedikált elsütőgombot nem ismeri fel. Ha véletlenül azt nyomjuk le a kijelzőn megjelenő fotó készítése ikon megérintése helyett, akkor bezár program, és a gyári kameraalkalmazás indul el.

Kamerák és telefonok között is csúcs

A Galaxy Camerának ezzel együtt sincs szégyenkeznivalója sem a profi kompakt gépek, sem pedig az okostelefonok között. Tizenhat megapixeles képeket készít, ISO 3200-as érzékenységre is feltekerhető szenzorával akár esti bulifotókat is lehet csinálni, de valódi vaku is előugrasztható a gépházból. Az Androidos funkciókat egy nagy teljesítményű, négymagos, 1,4 gigahertzes lapka szolgálja ki, az alapmemória mérete viszont csupán 4 gigabájt (bár ezt ki lehet bővíteni microSD-kártyákkal). A gép optikája 23 milliméteres nagylátószögtől a 483 milliméteres óriászoomig képes fotózni, a zoom a full-HD (1080 p) felbontású videók rögzítése során is használható.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Akár az Angry Birds is elindul az okoskamerán

Az 1650 milliamperórás, az okostelefonokhoz képest meglepően tartós akkumulátor mellett két kártyahely is található. Az egyikbe a telefonoknál használt microSD rakható, a másikba pedig az okoskamera internetes csatlakozását biztosító SIM-kártya. Az utóbbit csak mobilnetezésre használja a készülék, telefonálni legfeljebb Skype-on lehet vele, hiszen a készülékben mikrofon és saját hangszóró is van. A Galaxy Camera nagyfelbontású, 1280x800 pixeles LCD-je rendkívül jó minőségű, az erős hardvernek köszönhetően pedig a legújabb, erőforrásigényes Android-játékok is futnak rajta.

Nem elég hozzá az alap mobilnet

A Galaxy Camera képességeit legjobban akkor lehet kihasználni, ha a készülék folyamatos internetkapcsolattal rendelkezik, ami lehet wifi vagy mobilinternet is. Ilyenkor választhatjuk azt, hogy folyamatosan szinkronizálja a fényképeket a Dropboxra, az Instagram nemcsak fotós alkalmazásként működik, hanem bemutatja barátaink legújabb képeit is. Közvetlen netkapcsolat kell ahhoz is, hogy bármikor újabb alkalmazásokat töltsünk a kamerára.

Forrás: Szedlák Ádám [origo]
Turistáskodás közben jól jön a gép zoomlencséje

Könnyű rászokni arra, hogy az automata képfeltöltésre bízzuk a képek kezelését. Annál is inkább, mert a gép beépített memóriáján apponként külön mappába is kerülhetnek a képek. Aki manuálisan akarja lemásolni a fotóit, az hosszasan keresgélhet az Android által teleszemetelt belső tárhelyen. Az automatizmusra csak nyaralás közben nem szabad támaszkodni, mert a mobilnetes roaming egyelőre nagyon sokba kerül, de a teljes méretű, 16 megapixeles képek feltöltése még egy belföldi mobilnetcsomagot is hamar túlterhelhet.

Verdikt: kicsit félkész még a jövő kamerája

Néhány napnyi használat után már nem lehet őszintén kinevetni a Galaxy Camerát. Néhol még esetlen a fényképezőgép, túl gyakran fordult elő, hogy fotózás helyett az Android nyitóképernyőjén találtuk magunkat. Attól egyébként nem kell tartani, hogy fotózást Skype-on és chaten bejelentkező ismerősök zavarják meg, a gyári fotósfelület aktiválása során semmilyen figyelmeztetés nem nyílik meg, azokat csak a főmenüből lehet elérni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az Instagram csak álló módban működik, hozzá kell még csiszolni az appokat a kamerához

A 210 ezer forintos ár még túl magas ahhoz, hogy a készülék széles körben elterjedjen (ezt az árat csak több éves, mobilinternet előfizetésre vállalt hűségszerződéssel lehet mérsékelni a hazai mobilszolgáltatóknál). A Samsung okos-fényképezőgépe jövőbeli technológiának tűnik. Kitúrhatja a helyükről az olcsó kompaktgépeket, mert azonnal képes megosztani a fotókat a Facebookon. Visszanyerhet felhasználókat az okostelefontól, mert jobb lencséje van még a legdrágább okosmobilnál is. A készülékgyártókon és az appfejlesztőkön a sor, hogy megmutassák, mit lehet kihozni az új típusú gépekből: egyértelmű, hogy a jelenleg csak bloggerek és újságírók számára érdekes készülék olcsóbb utódjaié lesz a jövő.