Gyilkosságért körözik a McAfee alapítóját

Vágólapra másolva!
Gyilkosság miatt körözi az amerikai rendőrség a McAfee kiberbiztonsági cég alapítóját. John McAfee 2010-ben adta el a vállalatát, azóta számítógépes vírusok helyett vágyfokozó drogok kutatásával töltötte idejét egy közép-amerikai kis országban.
Vágólapra másolva!

Gyilkosság vádjával körözi a belize-i rendőrség John McAfee-t, a hasonló nevű, ismert kiberbiztonsági cég 67 éves alapítóját - adta hírül a Gizmodo technológiai blog. McAfee-t egy Gregory Faull nevű amerikai férfi megölésével gyanúsítják. A férfit szombat éjjel lőtték le az Ambergis Caye szigeten található otthona előtt. Az informatikus lakását a Mexikóval határos kis ország, Belize rendőrsége átkutatta, ám a rendőrök nem találták meg McAfee-t.

Faull holttestét a lakásán találta meg a házvezetőnője. A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy a férfit pontosan mikor ölhették meg, csupán az biztos, hogy a délelőtti órákban még életben volt. A tettes magával vitte Faull notebookját és iPhone-ját is. Faull, a Kaliforniából Belize-re kiköltözött építési vállalkozó köztiszteletben állt a közép-amerikai városban. McAfee-vel azonban nem jöttek ki jól, a Gizmodo információi szerint a két férfi közt régi ellentét húzódott. A gyilkosságot megelőző csütörtökön Faull panaszt tett McAfee ellen a polgármesteri hivatlban arra hivatkozva, hogy a kiberbiztonsági cég alapítója fegyvereket pufogtatott, és "gengszterként viselkedett".

Egyszer már elkobozták az arzenálját

McAfee-nek nem a mostani az első összeütközése a Belize-i rendőrséggel. 2012 májusában már tartott razziát a kiberbiztonsági cég alapítójának lakásában a Gang Suppression Unit (GSU) nevű, bűnbandák elleni harcra felállított különítmény. A házkutatás során számos vadászpuskát és távcsöveket foglaltak le a rendőrök, McAfee-t és tizenkét alkalmazottját pedig bilincsben szállították a rendőrőrsre. A csoportot néhány órányi fogvatartás után engedték el, vádemelés nélkül. Az akciót McAfee azzal magyarázta, hogy nem volt hajlandó megfizetni a védelmi pénzt az egyik helyi hatalmasságnak.

Gyógyszert és drogot is keresett

A kiberbiztonsági üzletből kiszálló milliomos Belize-ben új hobbit talált magának. Amatőr biológusként próbált meg új gyógyszereket felkutatni a dzsungelben. A tervre egy céget is alapított QuorumEx néven, ám a cég alapításában részt vevő kutató biológust gyorsan elijesztette McAfee természete. McAfee név nélkül nyilatkozó barátai szerint a jól felszerelt labor arra is módot adott a férfinak, hogy afrodiziákumokkal kísérletezzen. McAfee-t úgy ismerték, mint aki nem viseli jól a nők visszautasítását, és sokáig hajlandó elmenni, hogy egy igent csikarjon ki válaszul - írja a Gizmodo.

A kiberbiztonsági cég alapítóját a kütyüblog összefüggésbe hozta egy oroszok által üzemeltetett drogos fórummal is, ahová McAfee állítólag "stuffmonger" néven írogatott. Stuffmonger a dzsungelben rejtőző gyógyszerek lehetőségei mellett a hazánkban empé néven ismert (MPDV, 3,4-metilén-dioxi-pirovaleron) pszichoaktív szerrel szerzett tapasztalatairól is beszámolt.

Fegyveresek őrizték

John McAfee 1994-ben szállt ki a nevét viselő, 1987-ben alapított, egy időben a Network Associates nevet használó kiberbiztonsági cégből, amelyet tavaly az Intel chipgyártó cég felvásárolt. Azóta extrém hobbikat űzött, a jetpackes óceánátszeléssel kezdve a nagy sebességű quados versenyzésen át a repüléssel bezárólag. Az Egyesült Államokat 2008-ban hagyta el, hogy a kezdetben százmilliókra rúgó, ám a kalandozásokban megcsappant vagyonából új céget építsen.

A Gizmodo alig egy hete megjelent profilja szerint McAfee az utóbbi évben elszakadt a Belize-ben élő amerikai csoporttól. Jeff Wise, a Gizmodo újságírója áprilisban a rendőrség nagy razziája előtt látogatta meg a milliárdost, akire a lakásában fegyveres biztonsági őrök vigyáztak, mert a romló gazdasági helyzetű országban nem érezte magát máshogy biztonságban. "Az elmúlt évben tizenegy alkalommal próbáltak meg elrabolni vagy megölni" - mondta McAfee az őt meglátogató újságírónak. A kísérleteket - állítása szerint - a helyi alvilággal való tárgyalással és a támadók lefizetésével hiúsította meg.