Lecsukhatják Japában az illegális letöltőket

Vágólapra másolva!
Az illegális forrásból filmeket, zenéket vagy szoftvereket letöltő internetezőket akár két év börtönre, vagy több mint ötmillió forintnak megfelelő kártérítés megfizetésére kötelezhetik Japánban.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint korábban csak a szerzőijog-sértő tartalmak feltöltésés büntették szigorúan az országban, mostantól azonban már szigorú büntetésekkel sújthatják azokat a felhasználókat is, akik nem legális forrásból filmeket vagy zenéket töltenek le.

A TorrentFreak kalózblog bejegyzése szerint a tartalmakat terjesztőket, tehát a feltöltőket továbbra is szigorúbban büntetik. A szerzőijog-sértő módon publikált anyagok publikálóit akár tíz év börtönnel, és töb mint 28 millió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújthatja a bíróság. Mostanáig a letöltőket nem büntették Japánban, de a hétfőn hatályba lépő törvények értelmében őket is legfeljebb két év szabadságvesztés, illetve ötmillió forintnak megfelelő pénzbírság fenyegeti.

A kalózblog értelmezése szerint az olyan internetes tartalomelosztó megoldások, mint például a Bittorrent, nehéz helyzet elé állítja majd a japán bírákat. Hiszen egy ilyen szolgáltatás használatakor a felhasználó nem csak letölt, hanem meg is oszt másokkal tartalmakat, ám a legtöbbször nem tölt vissza egy-egy alkotást teljes egészében, csak annak töredékét osztja meg a többi felhasználóval.