Vágólapra másolva!
Erő-visszacsatolásos serpenyővel működő konyhaszimulátort építettek a Tokiói Műszaki Egyetem kutatói. A jövő konyhájában a kezdő szakács is elboldogul, mivel táblagép segít neki a virtuális sütésben és főzésben.
Vágólapra másolva!

Nem a nagy érintőképernyők, a fémesen csillogó eszközök fogják meghatározni a jövő konyhájának arculatát, hanem az, hogy a legbénább szakács sem égeti oda az ételt. A Tokiói Műszaki Egyetem csoportja által kidolgozott szimulátor a játékvezérlőkből ismert erő-visszacsatolásos (force feedback) technológiát állítja a tanulás szolgálatába. A szimulátor serpenyőjét azonban egyelőre nem rezgőmotorok rázzák, hanem damilokon keresztül érzékeli a számítógép elmozdításának irányait. Hasonló dróterdő tartja a serpenyőbe vetített hús forgatására szolgáló lapátot is.

Bár a serpenyő és a belevetített merev hússzelet nem néz ki túl meggyőzően, a kutatók szerint a rendszer precíz modell alapján dolgozik. A húsmodellen látszik, mennyire barnult meg sütés közben, a serpenyőbe vetített zöldségek pedig fonnyadásnak indulnak. A szoftver pontosan számol a sütés során átvitt hővel, azzal, hogy mennyire melegedik át a szelet ott, ahol a serpenyőt éri a hús. Amilyen pocsék a grafika, annyira sokat tud a program a húsról magáról: még a sütés alatt elpárolgó nedvességgel is számol a főzőszimulátor.

Béna szakácsokat taníthat

A készülék azonban még nem alkalmas otthoni használatra. A monitort, a félig áteresztő tükröt még alumíniumrudakból összetákolt építmény tartja. A tüzet jelképező kis állvány felett lebegő serpenyőt pedig vastag damilok rögzítik a mozgását érzékelő damilokhoz. Az eszköz jelen állapotában arra jó, hogy laboratóriumi körülmények között kísérletezzenek vele, illetve kiállításokon bemutassák.

Az intézet távlati terve, hogy a kibővített valóság eszköz otthoni verzióját is létrehozza. A rendszer képes lenne arra, hgoy a kezdő szakácsokat azelőtt tanítsa meg húst sütni, mielőtt csúnyán odaégetné egyszer-kétszer az ebédet. A program tanácsadásra is képes lehet: megmutathatja, hogy néz ki öt és tíz perc sütés után a szelet, a szakács pedig eldöntheti, melyiket szeretné.

Mindent kimér a digitális kanál

Nemcsak hús- és zöldségsütést oktató eszközökön dolgoznak a Távol-Keleten. A receptek késhegynyi, csipetnyi és ízlés szerinti mennyiségeivel nem boldoguló kezdő szakácsoknak készül olyan számítógép vezérelte kanál, ami leméri helyettük az összetevőket. A mérőkanalat vezérlő program képes átváltani a különböző mennyiségeket úgy, hogy a kanállal kimérhetők legyenek. Az eszköz használatát megkönnyíti, hogy a kanál motorja képes átállítani az eszköz űrtartalmát, így mindig pont annyi fér bele, amennyit a recept előír.

Forrás: Keita Watanabe

Az eszköz egyelőre csak prototípus állapotban létezik. Ráadásásul a csipetnyi és a késhegynyi kimérésére csak akkor lenne jó, ha egy erős magyar nyelvi modul is készülne hozzá. Arra azonban jó lehet a robotkanál, hogy még a bögrés receptektől is megijedő, ám tanulni vágyó szakácsokat tanulásra bátorítja.

IPad-alkalmazások és konyhai tartók

A jövő konyhájában kiemelt helyet fog kapni a táblagép, ezt lehet leszűrni a koncepcióvideókból és a kiegészítőgyártók által kínált tokokból. A robotkanál sem a nyelén levő kis felbontású LCD kijelzőn jeleníti meg a teljes receptet, a tervező rögtön feltételezte, hogy a felhasználónak lesz hozzá a konyhába cipelhető iPad táblagépe.

Forrás: Belkin
Ezerfajta konyhai szerelék kapható a táblagéphez

A Belkin nevű kiegészítőgyártó is arra épít, hogy az emberek szeretnének a táblagépen megjelenített receptekből főzni. Chef Stand nevű állványa olyan szögben tartja a táblagépet, hogy kényelmesen lehessen olvasni a szöveget. Az eszközhöz az iPad képernyőjén is működő toll is jár, így nem kell zsíros vagy maszatos kézzel összetapicskolni a táblagép kijelzőjét.

Az egyszerűbb asztali tartó mellett gyártanak kihajtható falikonzolt, a kütyüt a foltoktól megóvó műanyag tokot és a hűtőre mágnesesen feltapadó borítót is készítenek. A számos receptes alkalmazás, a főzés bonyolultabb fogásait bemutató videó mellett pedig olyan app is van, ami mérlegként teszi használhatóvá a táblagépet.