Mobilon éled fel a Kaland, Játék, Kockázat

kjk lapozgatóskönyv
Vágólapra másolva!
Új életre kelnek a lapozgatós kalandkönyvek a sorozat harmincadik évfordulójára. A Magyarországon a kilencvenes évek elején hódító  interaktív kötetek nem papír formában kerülnek újra kiadásra, hanem Android és iPhone applikációként lesznek megvehetők.
Vágólapra másolva!

Itthon és nyugatabbra legalább két generációnyi gyerek nőtt fel a lapozgatós kalandkönyveken. A köteteknek ugyan nem volt interaktív grafikájuk, mint a számítógépes játékoknak, azonban hosszú, harccal teli történeteket meséltek el. Néhány illusztráció segítette a környezet elképzelését, de azért minden játékos a saját maga által elképzelt gyíkkirályt vagy szarvasdémonjt győzte le, ha sikerült négyest vagy annál nagyobbat dobnia.

A Magyarországon Kaland, Játék, Kockázat sorozatcímmel futó könyvek nem csak az interaktív játékok elterjesztésében volt nagy szerepük. A több könyvet jegyző Ian Livingstone később átpártolt a számítógépes játékfejlesztéshez, és megalapította az Eidos nevű stúdiót. A cég adta ki a Thief játéksorozatot, a Lara Croft régésznő kalandjait bemutató Tomb Raider-t, valamint a Kane & Lynch akciójátékokat is.

Új könyvet írt a kalandkirály

Livingstone a harmincéves évfordulót megünnepelendő új lapozgatós könyv írásába fogott 2011-ben. A kötet címét a Fighting Fantasy weboldalán elhelyezett szavazás döntötte el. A játékosok A zombik vére címet találták a legjobbnak a felkínált lehetőségek közül.

A korábban megjelent könyvek Androidra és iPhone-ra elérhető applikációkéntt fognak megjelenni hamarosan. Néhány cím már eddig is megvásárolható volt a szoftverboltokban a kanadai Big Blue Bubble stúdió átiratában. A jövőben azonban egy ausztrál cég fogja elkészíteni a lapozgatós könyvek mobilos verzióit. A Tin Man Games nevű stúdió teljesen hű akar maradni a könyvek eredeti dizájnjához, lapozható lapokat és valódi fizikai modell által irányított dobókockákat ígér. A lapokra fröccsent vér és a sejtelmes háttérzene azonban új elem lesz.

Magyar könyvből csak netes kalózkiadás van

A Kaland, Játék, Kockázat k-nyvek közül több mint harminc jelent meg nyomtatásban a nyolcvanas évek vége és a kétezres évek eleje között. A legtöbb kötet a Rakéta Könyvkiadóhoz fűződik, de nagy részt vállalt a sorozat sikerre vitelében az Új- Vénusz Lap- és Könyvkiadó is. A sorozat sokáig párhuzamosan futott a számítógépes játékok elterjedésével, az utolsó kötet 2001-ben jelent meg.

A magyarul megjelent könyveket a rajongók gondozzák. Több oldalon találhatók meg a szkennelt és javított PDF-fájlok, amelyek segítségével újra lehet élni a kalandokat. Sőt, a magyarul ki nem adott lapozgatós könyvek fordítását is elkezdték az amatőrök, így olyan köteteket is le lehet tölteni, amelyek máshogy biztosan nem váltak volna elérhetővé