Okostelefonból készít műholdat a NASA

nasa phonesat android nexus telefon okostelefon műhold
Vágólapra másolva!
A Google Nexus One okostelefonját lövi ki az űrbe, műholdba szerelve a NASA. Ha a primitív űreszköz sikerrel jár, akkor a következő Phonesat nevű műhold már jobb telefont és komolyabb tudományos küldetést is kap.
Vágólapra másolva!

Meglepő helyen fognak debütálni a Google Nexus fejlesztői okostelefonjai. A NASA űrkutatási hivatal olyan kicsi, néhány ezer dollárból megépíthető kutatóműholdakat tervez felbocsátani, amelyek agya egy-egy Nexus One telefon lesz - adta hírül a PC World informatikai szaklap.

A Phonesatnak nevezett eszközök első generációjához nem fűz nagy elvárásokat a NASA. Az első küldetésen csupán annyi lesz a feladata az egyszerű műholdnak, hogy fotókat sugározzon le a Földre. A műhold folyamatosan fogja küldeni a saját adatait is, hogy a tudósok megvizsgálhassák, milyen hatással van az űr a telefonra. A műhold egy extra, NASA-s elektronikát is tartalmaz majd, ami újraindítja a telefont, ha a rádiója elhallgat.

Forrás: NASA
Speciális NASA áramkör indítja újra az Androidot, ha megfagyna a telefon

Az első Phonesatok még el sem indultak a világűr felé, de a NASA már tervezi az eszközök második generációját. Az agya ennek is a Google fejlesztői készüléke lesz, de már az újabb, nagyobb teljesítményű processzorral felszerelt Nexus S nevű típus. A második generációs műholdat egy S-sávú rádióval is felszerelik - ilyen extrával az okostelefonok nem rendelkeznek - így a NASA-ból távirányíthatják majd a mobilműholdat. A második generáció már nem egyszer használatos műhold lesz, ami az akkumulátor lemerülése után űrszemétté válik. Napelemtáblákat és pontos GPS-t is fog tartalmazni, a hosszabb és pontosabb küldetések érdekében.

Spórolós űrkutatás

Az első generációs Phonesat műholdakhoz szükséges alkatrészek ára 3500 dollárra, azaz kevesebb mint nyolcszázezer forintra rúgott. Minden bizonnyal ez a NASA történetének egyik legolcsóbb küldetése. A második generációs űreszközökre egyelőre nincs becslése az űrhivatalnak. A plusz alkatrészek miatt biztosan többe fog kerülni a műhold, ám várhatóan így sem lesz drágább jó állapotú használt autó áránál.

Forrás: NASA
A magaslégköri tesztet jól viselte a Phonesat


Az okostelefon alapú, androidos műholdak első generációja az eredeti tervek szerint 2012-ben indult volna az űrbe. A műhold túl van a nagy magasságú ballonos teszten, csupán arra vár, hogy az Orbital Sciences Coroporation Antares rakétájával felbocsássák. A második generációs műhold pedig a NASA optimista becslése szerint jövőre indulhat útjára.

Nem az első apró műhold, de a legolcsóbb

A kicsi, tenyérnyi méretű műholdak gyártása nem számít új ötletnek. A tíz centiméter oldalhosszúságú kockába szerelhető műholdakat leíró cubesat nevű szabványt oktatási céllal találták ki. Egy ilyen méretű eszköz már képes magával kísérletet venni, belefér a rádiós kommunikációs modul, a költségei pedig kellően alacsonyak ahhoz, hogy egy egyetemi csoport szponzori segítséggel meg tudja építeni. A Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem csapata által épített Maszat-1 nevű műhold azt is bebizonyította, hogy még egy működő kamerát is be lehet szerelni az apró műholdba.

Ha a Phonesat küldetések sikerrel zárulnak, akkor a NASA olyan műholdplatformot tud kínálni, az űrkutatással kísérletezőknek, ami rendkívül olcsó. A jövő Phonesatjait valószínűleg még a Cubesat holdaknál is kevesebb pénzből lehet megépíteni, és ez nem csak a diákoknak, hanem a megszorításokkal küzdő űrügynökségnek is jól jöhet.