A bíróság szerint a Samsung lekoppintotta az iPhone-t

samsung galaxy s 3 III
Vágólapra másolva!
Első fokon egymilliárd dolláros, vagyis mintegy 222 milliárd forintnak megfelelő büntetést rótt ki egy amerikai bíróság, amely kimondta, hogy a Samsung lekoppintotta az Apple iPhone-ját.
Vágólapra másolva!

Az Apple és a Samsung között zajló szabadalomsértési perben eljáró bíróság szerint a dél-koreai gyártó jogtalanul másolta le az iPhone-ban és az iPadben alkalmazott szoftveres és hardveres megoldásokat. Bár a felperes Apple eredetileg 2,75 milliárd dolláros kártérítést követelt riválisától, az ügyben eljáró San Jose-i bíróság első fokon 1,05 milliárd dolláros kártérítést ítélt meg a cégnek.

A bíróság döntése szerint a Samsung egyes, amerikai piacon kapható 4G-s okostelefonjaiban alkalmazott a gyártó jogtalanul az Apple által levédetett szoftveres megoldásokat, többek közt a menürendszer ikonjainak és betűinek megjelenítéséhez, és a menüben végrehajtható ujjmozdulatokat biztosító megoldásokat. Ugyanakkor a bíróság szerint a Samsung táblagépeinek külső kialakítása nem másolja az iPad formatervét, noha az Apple ezzel is megvádolta riválisát.

Forrás: Apple
Az iPhone 4S...

Bár a Samsung is megvádolta szabadalomsértéssel riválisát, annál alacsonyabb, 422 millió dolláros, vagyis közel százmilliárd forintnak megfelelő kártérítést igényelve, az amerikai bíróság ezt nem látta bizonyítottnak, ezért a Samsung számára semmilyen kártérítést nem ítélt meg.

Fellebbezést tervez a Samsung

A BBC brit közszolgálati médiumnak a Samsung úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen fellebbezni fognak az ítélet ellen, s ha ez nem lenne sikeres, akkor a fellebbviteli bíróság elé viszik az ügyet. A döntés nemcsak a Samsung, hanem a Google számára is komoly csapást jelent, hiszen a dél-koreai gyártó készülékein az utóbbi cég Android operációs rendszere fut. Ha a Samsungnak nem sikerül elérnie, hogy a felsőbb fokú bíróságok megváltoztassák vagy mérsékeljék a kártérítést, az minden idők legnagyobb összegű, szabadalomsértésért megítélt büntetése lehet az Egyesült Államokban az Ars Technica című technológiai hírportál szerint. Brian Lowe, a Santa Clara Egyetem jogászprofesszora a CNet technológiai hírportálnak elmondta, hogy a korábbi szabadalomsértési perek nyomán jó esélyt lát arra, hogy a felsőbb fokú bíróságokon jelentősen mérséklődjön a Samsungra kirótt kártérítés összege, vagy akár az ítélet is megváltozzon.

Az óriások harcolnak egymással

A Samsung közlése szerint a bírósági döntés "komoly veszteség az amerikai fogyasztók számára". Ezzel szemben Tim Cook, az Apple elnök-vezérigazgatója méltatta a pénteki döntést: szerinte az a nap rendkívüli fontosságú az Apple és más innovátorok számára. Az Apple szerint a döntés "hangos és egyértelmű üzenet arra vonatkozóan, hogy nem szabad lopni". Az amerikai gyártó szerint ugyanis a technológiák jogtalan használata a termékválaszték csökkenéséhez és az árak emelkedéséhez vezethet.

A Google Android ellen a halála előtt még Steve Jobs, az Apple korábbi vezetője is kikelt, aki a róla szóló életrajzi kötet szerint a következőképpen fogalmazott: "Az utolsó lélegzetvételemig küzdök, és ha kell, az Apple negyvenmilliárd dollárját az utolsó centig elköltöm azért, hogy ezt helyrehozzam. El fogom pusztítani az Androidot, mert az egy lopott termék. Termonukleáris háborút indítok ellene."

Fotó: Hajdú D. András [origo]
...és riválisa, a Samsung Galaxy S III

Az amerikai piacon kapható, az Apple szabadalmait sértő készülékekhez a Samsung már kiadott olyan szoftverfrissítéseket, amelyek nyomán azok már nem tartalmazzák a kifogásolható megoldásokat, ennek ellenére az Apple a soron következő, szeptember 20-i meghallgatáson megpróbálkozhat azzal, hogy felfüggesztesse riválisa termékeinek árusítását az Egyesült Államokban.

A koreai döntés szerint mindkét cég koppintott

Egy, az amerikai perrel párhuzamosan folyó dél-koreai perben is érdekes eredmény született csütörtökön: az ottani bíróság kimondta, hogy mind az Apple, mind a Samsung megsértette egymás szabadalmait. A dél-koreai döntés értelmében arra is sor kerülhet, hogy mindkét cég bizonyos termékeinek árusítását betiltják. Az ázsiai országban egyébként az Apple-nek negyvenmillió wonos, a Samsungnak 25 millió wonos, vagyis csupán néhány millió forintnak megfelelő kártérítést kellett fizetnie riválisának.